Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najvažnija godina za papu Franju

Obračun s pedofilima, dijalog s muslimanima i pravoslavcima

Papa Franjo
Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL
24.01.2019.
u 15:01

Putovanjem u Panamu na 34. svjetski susret mladeži, Sveti Otac krenuo u velike izazove koji ga čekaju u 2019.

Putovanjem u Panamu započeo je papa Franjo svoju, vjerojatno, najvažniju godinu. Osim što će u prvoj polovici godine putovati pet puta izvan Italije, Franjo će u veljači u Rimu okupiti predsjednike svih biskupskih konferencija na raspravi o slučajevima pedofilije u Crkvi, a koncem istog mjeseca će kardinalsko vijeće koje je osnovao prije pet godina za reformu Rimske kurije održati svoj 28. sastanak i mnogi drže kako će to biti i njihovo posljednje okupljanje.

Zapravo mnoge reforme i bitke koje je pokrenuo unutar Katoličke crkve bi u ovoj godine trebale biti zaključene. Franjo, koji je 17. prosinca proslavio svoj 82. rođendan, krenuo je u srijedu u Panamu gdje se do 28. siječnja održava 34. Svjetski susret mladeži. Nakon što je u listopadu prošle godine održana biskupska sinoda o mladima, na skupu mladeži cijeloga svijeta u Panami, a takve je skupove pokrenuo Ivan Pavao II., će se produbiti današnji odnos mladih prema vjeri. Franjo je pred putovanje u svoju Južnu Ameriku pokrenuo aplikaciju za molitvu (Click To Pray) na šest jezika i preko koje se može i s drugima podijeliti svoju molitvu, osim što se može moliti zajedno s Papom. Kliknuti i moliti je aplikacija s kojom se želi još privući mlade.

Susret s mladeži cijelog svijeta u Panami će biti usmjeren na planiranje, nadu i povjerenje što mladi trebaju pretočiti u preuzimanje odgovornosti u vlastitom društvenom okruženju, uključujući političku aktivnost u služenju zajednici i brigu o općem dobru, objasnio je državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve koji žive njezin život i sudjeluju u njezinom poslanju. Crkva na različitim razinama svoga ustroja sluša mlade koji izražavaju svoje težnje i ideale, a oni su pak, s druge strane, pozvani slušati Crkvu koja je uz njih na njihovom putu.

Za daljnje zbližavanje Crkve i mladeži, ali i za stvaranje novog povjerenja prema vjernicima i društvu nakon skandala sa svećenicima pedofilima, bit će sastanak predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta koji će se održati od 21. do 24. veljače u Rimu. Sastanak bez presedana o temi koja je potresla crkvene temelje. Papa je zajamčio kako će se konkretno i sa spoznajom sučeliti osjetljiva tema. Želja je da svaki biskup s tog sastanka se može vratiti u svoju zemlju sa znanjem što treba učiniti za sučeljavanje sa zločinima koja su počinili svećenici prema djeci.

No, prije toga skupa, a gotovo odmah poslije povrata iz Paname, papa Franjo će od 3. do 5. veljače pohoditi Ujedinjene Arapske Emirate. U Abu Dabiju se održava međunarodni međureligijski skup, a želi se promaknuti kulturu koja je udaljena od svakog fundamentalizma. Ova je i godina tolerancije za UAR.

Franjo će biti u Maroku 30. i 31. ožujka. U Maroku je 1985. bio Ivan Pavao II. koji je potaknuo dijalog između kršćana i muslimana kazavši taka pred 80.000 mladih muslimana na stadionu u Casablanci kako je taj dijalog “danas potrebniji no ikada”. Evo i 33 godina kasnije je taj dijalog potrebniji nego ikada.

Kršćani i muslimani se uglavnom nisu razumjeli i pokoji puta, u prošlosti, su se suprotstavili s polemikama i ratovima”, kazao je tada Ivan Pavao II., te naglasio kako se ti “običaji” u međusobnom sučeljavanju moraju izmijeniti. Potrebno je “pobijediti kušnje onih koji žele izmijeniti sve s nasiljem ili ekstremnim rješenjima, jer cijena nasilja uvijek pada na leđa nevinih”, pozvao je Ivan Pavao II. Franjo želi nastaviti na toj crti i ukloniti instrumentalizaciju religije. Jedino se tako može otkloniti terorizam i rat.

Početkom svibnja, odnosno od 5. do 7., Franjo će pohoditi Bugarsku i Makedoniju gdje su katolici manjina okruženi pravoslavcima. U prvom planu toga putovanja, kao i kasnijeg (od 31. svibnja do 2. lipnja) u Rumunjsku, je dijalog s pravoslavnim svijetom u trenutku u kojem je u njemu došlo do teških rascijepa. Rođena je nova autokefalna ukrajinska crkva koju je priznao ekumenski patrijarhat iz Konstantinopolisa. To je izazvalo daljnji rascjep s Ruskom pravoslavnom crkvom. Makedonska pravoslavna crkva je još 1967. proglasila svoju neovisnost od Srpske pravoslavne crkve, ali do sada nitko nije priznao njezinu autokefalnost. Franjo odlazi u Skoplje što će zasigurno izazvati polemike od strane Srpske pravoslavne crkve.

Tijekom 28. sastanka Vijeća kardinala, kojih je na početku bilo devet, a sada ih je ostalo šest (izašli su George Pell, Francisco Xavier Errazuriz i Laurent Monswengo Pasinya), bi trebali usvojiti novu konstituciju Rimske kurije. Reforme je potaknuo Franjo čim je postao papom, a sada bi se trebali vidjeti rezultati. Franjo bi, osim toga, trebao imenovati novog pročelnika tajništva za ekonomiju umjesto kardinala Georgea Pella, koji se od 2017. nalazi u Australiji gdje je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Unutar službe za informiranje došlo je 31. prosinca 2018. do smjena. Otkaze su dali Greg Burke i njegova zamjenica Paloma García Ovejero, a za novog direktora ad interim ureda za tisak Svete Stolice postavljen je Alessandro Gisotti. Kao direktor vatikanskih medija imenovan je Andrea Tornielli, a Andrea Monda je postao glavni urednik vatikanskog lista Osservatore Romano. Ova 2019. najavljuje se kao godina završetka reformi u Vatikanu, ali i ključna za odnose s pravoslavnim i muslimanskim svijetom. A, u drugoj polovici godine Franjo bi mogao pohoditi i Japan.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 10

Avatar Parousia
Parousia
15:43 24.01.2019.

Matej(23,9)"Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vas-onaj na nebesima."

DU
Deleted user
15:14 24.01.2019.

Papa koji je Jezuit, Mason i Globalista prodaje pamet krščanima te ih doslovno ponižava prakticirajući dialog sa muslimanima. Sa onima za koje po Kur- vanu nitko nije vjernik ako nije Musliman. Te kao takav ili se mora preobratiati na njihovu vjeru, ili biti eliminiran. Ovaj Njofra stvarno niti je normalan, niti ima ikakve veze sa sljedbenicima Krščanske vjere. Izdajnik i sotonista koji je tijekom mise na u Vaticanu na Latinskom jeziku uzdizao lucifera. ( Naravno taj snimak je munjevito brzo blokiran na internetu).

BA
Barba1980
16:00 24.01.2019.

Sve se više uviđa da je ovo ''lažni papa'' ili je papa koji nije dorastao službi koju obavlja ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije