Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIONALNO OTKRIĆE

Obojene mumije najljepše dosad pronađene!

13.04.2009.
u 17:08

Najnovijoj egipatskoj arheološkoj misiji doista se posrećilo. Senzacionalno otkriće! Taj uzvik ne bi se smio držati tek novinarskim pretjerivanjem jer arheolozi su upravo pronašli više desetaka dobro uščuvanih, i to obojenih mumija!

Stare 4000 godina
Istražujući 90-ak kilometara južno od Kaira, izvještava egipatsko Državno vijeće za starine, stručnjaci su u blizini piramida na lokalitetu Lahun u oazi Fayum otkrili čak 53 isklesane grobnice i u njima desetke mumija; “dobrodržećih”, unatoč ekspertnoj procjeni da su stare oko četiri tisuće godina.

Datiraju većinom iz vremena srednjega kraljevstva (od 2061. do 1786. g. pr. Kr.) i doba novoga kraljevstva (od 1561. do 1081. g. pr. Kr.). No, najljepše među njima – arheolozi tvrde: bez premca po ljepoti u konkurenciji svih dosad otkopanih mumija – ipak su mlađe. Te mumije potječu iz doba 22. dinastije (od 931. do 725. godine pr. Kr.) i otkrivene su (zasad) četiri.

Darovi za umrle
Voditelj istraživanja Abel Rahman el-Ajedi rekao je da je pronađena i pogrebna kapela sa stolom na kojem su ostavljani darovi za umrle, a vjeruje se da su je koristili u doba rimske vladavine Egiptom (od 30. g. pr. Kr. do 337. g. poslije Krista). Ravnatelj egipatske uprave za antikvitete Zahi Havas dodaje kako je na nalazištu otkriveno još mnogo dragocjenih predmeta, na primjer, i petnaest obojenih maski, zatim mnoštvo amuleta i glinenoga posuđa. Eto novih razloga za posjet Dolini kraljeva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije