Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gunja

Obnovljena najstarija džamija u Hrvatskoj

džamija
Foto: Branimir Bradarić
1/2
31.10.2015.
u 22:48

Džamija u Gunji, koja je jedina džamija na području Slavonije i Baranje i najstarija u Hrvatskoj, stradala je u prošlogodišnjoj poplavi koja je sredinom svibnja pogodila županjsku Posavinu.

Prigodnom svečanosti danas je u Gunji obilježen završetak obnove džamije u Gunji u što je uloženo oko 1,5 milijun kuna. Džamija u Gunji, koja je jedina džamija na području Slavonije i Baranje i najstarija u Hrvatskoj, stradala je u prošlogodišnjoj poplavi koja je sredinom svibnja pogodila županjsku Posavinu.

Džamija se nalazi u blizini Save i u nižem području Gunje pa je tako u njoj bilo i preko tri metra vode. Među uzvanicima danas u Gunji bio je i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović koji je podsjetio kako je ubrzo nakon poplave, kada je započeo postupak obnove, bila organizirana pučka kuhinja gdje je dnevno dijeljeno više od 2750 obroka.

– To je bio prvi naš odgovor na katastrofu koja je zadesila ovo mjesto i on je pokazao pravo lice Hrvatske. Otvorile su se sve kuće za prihvat unesrećenih ljudi, a pomoć je stizala odsvakuda i nije se gledala nacionalnost, rekao je muftija Hasanović zahvaljujući svim sudionicima obnove u Gunji. Posebnu zahvalnost uputio je Vladi Hrvatske i ministarstvima za koja kaže kako su sve vrijeme bila otvorena za svaku vrstu pomoći

. Danas je u Gunji upriličena i podjela certifikata od strane turske Agencije za međunarodnu suradnji i koordinaciju (TIKA) za 50 mještana koji su dobivali po dvije steone junice. Agencija je gunjancima donirala i 50 plastenika namijenjenih za obnovu stočarske i povrtlarske proizvodnje.

– Nadamo se da poplave više nikada neće dogoditi. Ono što vam se dogodilo pogodilo nas je i morali smo reagirati. Turska će uvijek biti uz vas, rekao je direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli dodajući kako je ukupna pomoć ove agencije Gunji vrijedna oko 600.000 eura. 

>> Najstarija hrvatska džamija pod vodom

Komentara 17

CA
canzoran
05:00 01.11.2015.

Napravice njih na tisuce samo ce bit poslije kasno!!!!!!!!

DU
Deleted user
09:50 01.11.2015.

Islamske zemlje kao nemaju za "izbjeglice" ali imaju uvijek za gradnju džamija po katoličkim zemljama...

Avatar deziderij
deziderij
07:03 01.11.2015.

Neka te obnove to je baš na vrijeme ali to nije dovoljno. Ubrzo će trebati graditi na desetine novih džamija kad nam "uvale" veliki broj od ovog izbjegličko-migrantskog zla. To će se neminovno dogoditi jer ovi su pravi vjernici kojii su došli i stalno pristižu u sve većem broju među nevjernike koje trebaju islamizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije