Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže novac od EU

Obnavlja li se stara bolnica u Blatu ili se gradi nova za djecu

06.02.2018.
u 18:56

Komisija treba odlučiti koji će se sve odjeli preseliti u buduću novu bolnicu. O većini drugih stvari odlučivat će se kada stručni tim donese medicinski program.

Zagrebačko Blato, odnosno lokacija nedovršene Sveučilišne bolnice definitivno je buduća adresa nacionalne dječje bolnice, a osmeročlano povjerenstvo koje je osnovala Vlada krajem prošle godine trenutačno “važe” je li nedovršeni prostor moguće prilagoditi za “novu Klaićevu” ili će se morati graditi novi s tom namjenom. To je njihov krucijalan zadatak, a odluku će donijeti nakon što drugo povjerenstvo, koje je osnovao ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, stavi na papir sve što nova nacionalna dječja bolnica mora sadržavati, odnosno kada napravi medicinski program.

Taj je posao u tijeku, sastanci 51 pozvanog člana su redoviti i novi je zakazan za tekući tjedan. Uglavnom je riječ o liječnicima, ravnateljima zagrebačkih bolnica, ali i kliničkih bolničkih centara iz drugih gradova, profesorima medicinskih fakulteta, no i predstavnicima udruga roditelja. Njihov je zadatak spomenuti medicinski program, sadržaj buduće bolnice za kojom javnost vapi i o kojoj sluša godinama. S nagađanja i ideja priča je krenula u realizaciju, a jasno je da je riječ o višegodišnjem projektu koji je u svojem začetku. Podsjetimo da je tekuća godina zadani rok za pripremu dokumentacije na temelju koje će Vlada tražiti europski novac.

Politička odluka postoji

Jedan od članova povjerenstva koje je osnovao ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jest i vršitelj dužnosti ravnatelja Klaićeve dr. Zoran Bahtijarević koji apsolutno podržava ovaj potez:

1/7

– Nakon što smo dugo razgovarali, konačno su se napravili neki koraci koji me čine optimističnim. Povjerenstvo koje je osnovala Vlada pokazalo je da postoji odluka Vlade i Grada Zagreba da na tome doista rade. Povjerenstvo pri Ministarstvu, čiji sam član, ne odlučuje o lokaciji ni financiranju, nego o medicinskom programu. To je, laički rečeno, osnova i rekao bih da se može poistovjetiti s projektnim zadatkom koji se potom daje arhitektima da na temelju njega rade projekt. Medicinski program na kojem radimo podrazumijeva definiranje onoga što tamo trebamo imati, koje struke, koliko kreveta, liječnika, medicinskih sestara, stolica. Cilj je da broj bolničkih kreveta, odnosno kapaciteta, sukladno modernoj medicini, bude manji, a više jednodnevnih kirurgija – objašnjava dr. Bahtijarević, jedan od 51 imenovanog stručnjaka, člana povjerenstva u kojem su, uz spomenute institucije, i predstavnici Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora.

Medicinski program definira struka, a osmeročlano povjerenstvo lokaciju, financije i odluke poput one što će sve od zdravstvenih kapaciteta preseliti u Blato. Manjak nekih kapaciteta kad je u pitanju pedijatrija već je godinama problem Grada Zagreba i Hrvatske.

Konkretan je primjer dječja psihijatrija. Treba podsjetiti na uvjete u kojima borave djeca u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, nedaleko od Britanskog trga. Bolnica u centru metropole derutno je zdanje također “sito” obećanja. I nije jedino takvo. Ministar zdravstva već je rekao da su neke ustanove toliko derutne da je u njih besmisleno ulagati. Tko će se sve seliti u Blato, međutim, mora odrediti osmeročlano povjerenstvo u kojem su, uz resornog ministra, ministrica Gabrijela Žalac, Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra financija, Jelena Pavičić Vukičević, Mirka Jozić, Vjera Salopek i Ana Stavljenić Rukavina iz Grada Zagreba.

– Stručne radne skupine trebaju obaviti posao utvrđivanja kapaciteta, a mi smo na početku posla. Lokacija je potvrđena i samo je pitanje hoće li se postojeći kapaciteti moći koristiti u tolikoj mjeri ili će se morati graditi novi. Mi zasad vjerujemo da imamo mogućnosti da se gradi u okviru starih kapaciteta, ali to će reći stručnjaci – komentirala nam je prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina.

Podrška i upozorenje

Bivša ministrica zdravstva jedna je od članica skupine koja će morati reći hoće li se u Blatu graditi nova dječja bolnica ili je sadašnji prostor prilagodljiv tipu bolnice i sadržaja koji će definirati struka okupljena u povjerenstvo pri Ministarstvu. Preseljenje više nije sporno ni za oporbu pa bivši ministar zdravstva prim. Siniša Varga poručuje da podržava ministra da preseli Klaićevu i da to bude prioritet Vlade. Upozorava, međutim, institucije da obrate pozornost na predviđeni trošak od 975 milijuna kuna, što je pet puta više nego u njegovu mandatu za projekt nove Klaićeve. Financije pak još nisu tema povjerenstva jer se čeka medicinski program na temelju kojeg će se raditi projekt, a potom njegova cijena. 

Može li se u Blatu sagraditi moderna bolnica s dobrom prometnom infrastrukturom

1. Kapacitet Blata

Može li postojeća zgrada biti prilagođena potrebama moderne dječje nacionalne bolnice ili se u Blatu mora graditi nova, prvi je zadatak Povjerenstva koje će odlučiti na temelju medicinskog programa.

2. Tko se sve seli

Ovisno o procijenjenim potrebama pedijatrije, odlučuje se koje sve dječje bolnice, odnosno ustanove (primjerice psihijatrija Kukuljevićeva, Goljak) trebaju naći mjesto pod istim krovom u Blatu.

Foto: VLm

3. Lokacija

Blato je ocijenjeno povoljnom lokacijom u prometnom i smislu povezanosti zbog blizine obilaznice, velikih prometnica, a procjenjuje se potreba za novom infrastrukturom, odnosno mostovima, tramvajskim prugama...

4. Natječaj i sadržaj

Nakon što stručnjaci definiraju što će sve biti u dječjoj bolnici, raspisat će se međunarodni natječaj za izradu projekta. Dotad se mora odlučiti je li modernu bolnicu moguće smjestiti u postojeći prostor.

5. Financiranje

Europski novac definiran je izvor i namjera aktualne administracije za financiranje ovog projekta. Ranije se baratalo raznim iznosima, no danas o tomu nema govora budući da još nije “nacrtano” ni što sve bolnica treba sadržavati.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:02 06.02.2018.

Davno bi ti bilo u Blatu, da ne postoje lobiji koji dobro žive od derutnih bolnica u centru grada.

DE
deda1234
19:21 06.02.2018.

Sramota grada zagreba

DI
Diesel
19:02 06.02.2018.

Sve u redu, bolnica nikad dosta. Bolnice trebaju biti "katedrale" naseg vremena. Medjutim, ja tu nikad bolnicu nebi pravio. Pa i u devetnaestom stoljecu su uvjek pravili bolnice na maloj uzvisici, a ne u dolini, mocvari i uz rijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije