Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI FELJTON

Obljetnica sramotnih Rimskih ugovora: Kako je Pavelić prodao Dalmaciju, a u NDH ustoličio kralja Tomislava II.

18.05.2022.
u 09:22

Iako je posve točna ocjena Franje Tuđmana da je NDH bila između ostalog izraz vjekovne težnje hrvatskog naroda za ostvarenje vlastite države te da su mnogi s radošću dočekali stvaranje države koja se kitila nazivom "nezavisna", ubrzo je postalo jasno da od nezavisnosti nema ništa, a da je cijena stvaranja države pošto-poto jednostavno previsoka. Nema nikakve dvojbe zašto je tako mnogo Dalmatinaca sudjelovalo u partizanskom pokretu – Pavelić je veliki dio njih prepustio Mussolinijevoj Italiji pa za njih ustaški pokret nije ni bio opcija. Odlazak u partizane mnogi nisu vidjeli kao sudjelovanje u komunističkoj revoluciji, već u pokretu otpora za oslobođenje domovine, pa makar na koncu bili vraćeni u okrilje nekakve Jugoslavije, u kojoj je ipak neposredno pred rat bila oformljena Banovina Hrvatska. Naravno, većina će se uskoro duboko razočarati...

Komentara 79

CR
CrniMax
09:59 18.05.2022.

a zašto nije HRvatska vojska oslobodila Banja Luku iveći dio Bosne kad smo bili na 10 kmili sat vremenaod Banja Luke ? Jer nije smjela, jer uvijek drugi odlučuju što mali mogu a što ne mogu.....

CR
CrniMax
09:56 18.05.2022.

Ništa on nije prodao, bio je prisiljen od tada vodećih sila da potpiše sto su mu stavili na stol inaće ne bi dobio državu, isto kao i danas...nije Hrvatska odlučivala o svojoj sudbini nego strane sile, kao danas Brisel. A ne govorite o otimanju Hrvatskog mora od strane komunista...Neum...Boka Kotorska, da ne govorim o većem dijelu Bosne i Hercegovine i Srijema, o tome niti riječi.

RU
Rubikon
10:25 18.05.2022.

Dalmaciju je prodao kralj Aleksandar a nikakav Pavelic dok su komunisti prodali dio BiH i dio Srijema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?