Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'započelo bez povoda'

Obljetnica početka progona Hrvata iz Vojvodine i Srbije, Žigmanov: Od izbjeglih se gotovo nitko nije vratio

Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 11:44

Žigmanov pojašnjava da zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite žrtve, jest zajednica koja nema budućnost

Početkom mjeseca svibnja svake godine Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) podsjeća na početak progona Hrvata iz Vojvodine i Srbije. Kao datum uzet je 6. svibanj, odnosno dan kada je 1992. godine u Htrkovcima održan miting na kojemu je sudjelovao Vojislav Šešelj i pročitao imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.

- Protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo bez ikakvih povoda prije točno 30 godina, polovinom 1991. godine etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer. Podsjetit ćemo javnost i ovoga puta da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića… Nevladine udruge govore o tome kako je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata. Od izbjeglih se do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj, navodi predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Dodaje i kako je zadaća svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati preživjeli. Pojašnjava i da zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite žrtve, jest zajednica koja nema budućnost.

- Tim prije nam to mora biti zadaća, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvijek izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi se zločini različitim strategijama nijekanja prešućuju, na što ne pristajemo, rekao je Žigmanov.

Podsjetio je i kako je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno osuđen, pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu, Vojislav Šešelj. On je nakon toga, a mimo svih demokratskih načela i standarda međunarodnoga prava, potom nastavio svoje političko djelovanje koje je, po riječima Žigmanova, dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Srijemu, nego i na aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci, gdje njegova stranka ima prostor u kojima se odvijaju aktivnosti nijekanja zločina – što držimo za njihovu banalizaciju.

- Smatramo nedopustivim djelovanjem za svaku demokratski legitimiranu državu, koje bi onda i mjerodavna tijela Republike Srbije morala zabraniti. To, kao pripadnici ranjene zajednice, s razlogom očekujemo, jer se isto može tumačiti i kao ruganje nevinim žrtvama i kao nespremnost srbijanskih vlasti da se primijene neke od temeljnih preporuka Europske unije kada je riječ o politikama suočavanju s prošlošću. Nadamo se kako nedjelovanje glede toga ne znači i odobravanje, rekao je Žigmanov.

Komentara 2

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:28 06.05.2021.

Hrvati su zaista ugroženi i nemaju nikakva prava u Srbiji, ista takva prava trebaju imati Srbi u Hrvatskoj, tkp god kaže da se mi nećemo ponašati kao oni su najobičniji izdajnici. Hrvati su također ugroženi u BiH i isto tako nas uvjeravaju da se mi ne trebamo tako ponašati prema njima u Hrvatskoj. Kada nas je Slovenija blokirala i otimala teritoriji opet su nam govorili da se nećemo ponašati kao oni. Probudi se narode, vode nas teški izdajnici.

LU
luminax
14:10 06.05.2021.

Nisu Hrvati u Srbiji nikada imali probleme , osim onih što su danju '91 bili snajperisti na strani ZNG , a noću dolazili kući u srpski Srem da spavaju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije