Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna obljetnica

Sjećanje na masakr u Trusini i Ahmićima. Britanski pukovnik: 'Nikada nismo vidjeli ništa slično'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Čitatelj
1/31
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.04.2022.
u 17:53

Suđernje Zulfikaru Ališpagi je prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Hercegovačko selo Trusina kod Konjica i selo Ahmići u središnjoj Bosni su prije 29 godina bila poprište strašnih zločina u kojima se dogodio pokolj nad stanovnicima tih mjesta.

U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago selo Trusina je zauzeto u ranim jutarnjim satima, a nakon toga je uslijedio masakr nad civilima dok su zarobljeni pripadnici HVO strijeljani.

Najstarija žrtva bila je Kata Drljo koja je u vrijeme kada je ubijena imala 75 godina dok je najmlađa žrtva Ivan Drljo u vrijeme kada je ubijen imao 21 godinu. Sud BiH je zbog masakra u Trusini pravomoćno osudio bivše pripadnike Armije BiH Edina Džeku i to na 13 godina zatvora dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina zatvora osuđeni su Nihad Bojadžić te Nedžad Hodžić i Mensur Memić koji su dobili po 12 godina zatvora.

Suđenje Zulfikaru Ališpagi je prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja. U Trusini je ubijeno 22 hrvatskih civila. .

Pokolj u Ahmićina

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su istog dana ubili 116 civila, od kojih su bile 32 žene i 11-ero djece (najmlađe je imalo samo tri mjeseca).  Tijela žrtava su pronašli četiri dana kasnije britanski vojnici koji su ušli u mjesto predvođeni pukovnikom Bobom Stewartom.

1/23

- Nikada nismo vidjeli ništa slično Ahmićima. Vidjeli smo masakre u BiH i prije toga koje su, na žalost, počinili na sve tri strane - Srbi, Hrvati i Bošnjaci no Ahmići su bili potpuno drugačiji, izjavio je Stewart 2019. godine u Sarajevu gdje je bio na predstavljanju dokumentarnog filma posvećenog zločinu u Ahmićima koji je producirala organizacija Centar za tranzicijsku pravdu (SENSE).

- Nismo mogli vjerovati što smo našli. Puno mojih momaka bilo je u suzama. Jedna stvar je kada se vojnici bore protiv drugih vojnika no odvratno je kada profesionalni vojnici ubijaju civile, kazao je tada Stewart.

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

U Ahmićima je danas održana komemoracija na žrtve, na kojoj su bili Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, kao i obitelji žrtava.

VIDEO: Isplivao je intervju Vladimira Putina u kojem je otkrio razlog zašto nikada ne govori o svojoj djeci

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar possibilis
possibilis
18:53 16.04.2022.

Zapovjednik britanskog bataljuna dva je tjedna nakon masakra od dvojice pripravnika netom pristiglih iz ženevskog UN-a učio što se dogodilo u selu u kojem je njegova bojna bila još istog jutra kad je napad počeo? Ili je zapovjednik koristio dvojicu izgubljenih pripravnika da preko njih plasira britansku verziju događaja u Ahmićima kao osnovu izvještaja posebnog izvjestitelja Mazowieckog o kršenju ljudskih prava i, iznad svega, kao osnovu buduće kaznene istrage? Ispada, prema Stewartovim memoarima, da je baš Thomas Osorio predočio dokaze njemu, zapovjedniku, kako su njegovi vojnici spasili od smrti oko 150 ljudi u Ahmićima. Čudan neki sustav informiranja u britanskoj bojni: pripravnik UN-a informira zapovjednika o tome što mu je radila postrojba. Ili je pripravnik još jednom iskorišten kao neuvjerljivo opravdanje što su zločini činjeni (i) uz nazočnost britanskih transportera u selu?

Avatar Bud Humski
Bud Humski
18:50 16.04.2022.

Britanski pukovnik: "Nikada nismo vidjeli ništa slično". Vidjeli ste vi mnogo gore stvari od Ahmica. Samo u Iraku ste skupa sa svojim partnerima u zlocinu pobili 300-400 tisuca civila... Trazili nepostojece oruzje za masovno unistenje, zeznuli se malo... sta ces! I pojeo vuk magarca! A koliko su zlocina vase tajne sluzbe pocinile po Bosni? Kad ce te deklasificirati sve te dokumente? Hocemo li cekati na njih skoro sto godina kao i na dokumente o vasoj sramnoj ulozi u zlocinu na Bleburgu?

VA
vadis1
01:45 17.04.2022.

Koliko je pobijeno Hrvata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije