Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Češka-Slovačka

Obljetnica Baršunaste revolucije

revolucija-prag
Reuters
17.11.2009.
u 15:02

Česi i Slovaci danas obilježavaju početak Baršunaste revolucije kojom je srušena komunistička diktatura u tada još ujedinjenoj Čehoslovačkoj.

Česi i Slovaci danas obilježavaju Baršunastu revoluciju kojom je srušena komunistička diktatura u tada ujedinjenoj Čehoslovačkoj. Studenti koji su tada sudjelovali u povijesnim događajima, sasvim u duhu vremena, zalagali su se za pojedinačnu slobodu, slobodu govora i mišljenja te pravo na demokratsku vlast.

Za razliku od drugih sustava koji su se urušavali u to vrijeme, ova je revolucija svoje ime dobila jer su ciljevi ostvareni bez nasilja. Buđenje kolektivne svijesti dogodilo se nakon što je željezna zavjesa počela pucati na granici Austrije i Mađarske, koja je svojim građanima dopuštala neometani prelazak zapadne granice.

Bivši studenti i sudionici revolucije okupljali su se u Albertovoj četvrti, gdje se nalaze mnogi fakulteti praškog sveučilišta, kako bi ponovno prešli put kojim su krenuli na današnji dan prije dvadeset godina. Dan prije negoli su praški studenti započeli opći štrajk, popraćen prosvjedima revoltiranih mladih intelektualaca, u Bratislavi je održan sličan prosvjed, no manjeg opsega.

Studentima u Pragu prosvjedi su bili dopušteni budući da se istog dana obilježavao Svjetski dan studenata i zatvaranje čeških sveučilišta 1939. godine kada je započela njemačka ofenziva na Istočnu Europu, prije svega u susjednu Poljsku. Za prosvjeda na kojem je sudjelovalo najmanje 15.000 studenata ozlijeđeno ih je oko 600, što je dodatno nadahnulo mlade građane da nastave sa svojim nastojanjima. Sljedećeg dana glumci su se solidarizirali sa studentima zatvorivši se u svoja kazališta, čime je tadašnja čehoslovačka intelektualna elita dokazala na čijoj je strani.

U sljedećih nekoliko tjedana zemlju su preplavili masovni prosvjedi koji su u konačnici rezultirali smjenom vlasti. Po svojim javnim istupima posebno su zapamćeni Vaclav Havel i Aleksandar Dubček koji su samo nekoliko dana nakon početka revolta zatražili smjenu vlasti koja se zbog toga i dogodila. Krajem prosinca predvoditelj praškog proljeća Alexandar Dubček postaje predsjednik parlamenta, a samo dan poslije sabornici su imenovali borca za ljudska prava Vaclava Havela za novog predsjednika, čime je završena dugogodišnja agonija pod komunističkom diktaturom u toj zemlji.

Na današnji dan koji se jednako obilježava u Češkoj i u Slovačkoj građani slave 20. obljetnicu slobode i demokracije.

Komentara 4

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
17:02 17.11.2009.

hahaha... obrišem guzicu s vašim baršunom... sluge američke...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:28 18.11.2009.

Živjela sloboda i demokracija! Najviše hvala Ronaldu Reganu čijom zaslugom je poražen Sovjetski savez - zemlja zla.

IN
insekticid
15:52 17.11.2009.

je li došlo vrijeme da i hrvati napokon prijeđu na pobjedničku stanu? sve dok nam bivši komunisti, a sadašnji kvazidemokrati, budz podmetali da smo mi ratovali protiv srba dotle će hrvati biti gubitnici na svim nivoima i dubinama. hrvati su i KRVAVOJ revoluciji rušili titovu komunističku jna. točka. pametnomu dosta. slijede strašne implikacije. drugi par opanaka je to što su srbi bili slizani s komunizmom kao nijedna deuga nacija. tko s đavlom tikve sadi... a, ovo je, inače i idealna platforma za pomirenje naroda i dobrosusjedstvo na balkanu. mislim, antikomunizam. ja sam inače demokratski socijalist. demokratima sve najbolje, a parttizanima pas matrer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije