Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDEO

Objavljujemo cijeli Milanovićev intervju u New Yorku, evo kako su ga studenti 'izrešetali' pitanjima

Columbia University
21.09.2021.
u 15:04

Posljednji dio intervjua bio je posvećen pitanjima studenata, a koja na snimci s početka teksta kreću na 36:15.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je boravio u New Yorku, a tamo je gostovao na uglednom sveučilištu Columbia University u sklopu programa "World leaders forum" pri čemu su mu i studenti postavljali pitanja. 

VIDEO: Milanovićev intervju u New Yorku, pitanja studenata kreću od 36:15

Milanović je kazao da je za za Hrvatsku najvažnije pitanje što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz europskih fondova.

Kada je 2016. godine Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, Milanović se pitao "koja je sudbina EU-a ako su oni vani".

Ne vjeruje da bi uskoro neka zemlja mogla krenuti britanskim stopama, pa ni Poljska.

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je "najteža stvar" to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih" i smatra to preprekom.

Milanović smatra da Srbija "nema snažnu namjeru" ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija "snažno trude i bore". 

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje - Tržišno natjecanje, otvorila je krajem lipnja prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja. Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU-a 2005., godinu i pol dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU-a. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati", kazao je Milanović.

Kad je riječ o Afganistanu koji je ponovno pod vlašću talibana, a svi vojnici NATO-a napustili su tu zemlju Milanović smatra da su se hrvatski vojnici "trebali povući još prije 10 godina" nakon ubojstva šefa al-Kaide Osame bin Ladena i kaže da se "nikada nije zavaravao" idejom da će biti išta od demokracije u Afganistanu.

No, nije manje važno što je posljednji dio intervjua bio posvećen pitanjima studenata, a koja u snimci s početka teksta kreću na 36:15. 

Prva se za riječ javila jedna studentica socijalnog rada upitavši Milanovića kako kao predsjednik pridonosi međuresornoj suradnji u Vladi i općenito komunikaciji izvršne vlasti s građanima.

Predsjednik joj je odgovorio da se time više ne bavi pošto prema hrvatskom Ustavu predsjednik nema jake izvšne ovlasti kao Vlada čiji je to zadatak. 

"Zadatak svake vlasti je da jasno komunicira legislativne okvire javnosti. Nekad je to u Hrvatskoj izgledalo drugačije, ali stvari su se promijenile onog trenutka kad smo prihvatili stečevinu EU", kazao je između ostalog Milanović.

Zatim je Milanoviću postavio pitanje student iz Dubrovnika koji se predstavio kao Luka. Predsjedniku je postavio pitanje na engleskom jeziku ali Milanović ga je odmah pitao odakle stiže. 

Student Luka pitao je kako se Milanovićeva politika u globalu odražava na mlade pošto je u hrvatskom društvu prisutna svojevrsna bipolarizacija pri čemu su starije generacije istraumatizirane Domovinskim ratom i pretežno su konzervativno orijentirane. 

Milanović je tada pred kamerama objašnjavao povijest Dubrovnika kazujući kako je Ragusa talijansko ime za taj drevni grad, ali da je to grad s hrvatskim korpusom i slavenskim jezikom koji se tamo priča oko 400 godina

"Luka ti kažeš da su starije generacije konzervativne, ja se s tim ne bih složio. Kad sam bio u svom političkom aktivizmu bio sam okružen ljudima u srednjim godinama i tada smo imali socijaldemokratska načela", kazao je Milanović naglasivši da postoji razlika u gledanju na konzervativizam u Hrvatskoj, Engleskoj i Americi. 

Sljedeće pitanje postavio je student političkih znanosti s Columbia Universityja upitavši Milanovića kako gleda na inicijativu Otvorenog Balkana koju predvode Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. 

"Ne vidim u tome ništa sporno. Ne želim biti ciničan ali Beograd je do sada predvodio mnoge inicijative. Vidjet ćemo tko od toga ima koristi i kako će se situacija razvijati", kazao je predsjednik te je dodatno u nekoliko rečenica objasnio politička previranja na jugoistoku Europe. 

Posljednje pitanje postavio mu je student medicine kojeg je zanimalo kako će Hrvatska riješiti problem s BiH oko izgradnje Pelješkog mosta.

"Problem u BiH postoji već duže vrijeme, a u Sarajevu tri entiteta praktički ne postoje već državu predstavljaju Bošnjaci. Mi smo s Pelješkim mostom ostvarili stoljetni san naših građana i spojili teritorij, a iznimno mi je drago što je to prepoznao i Bruxelles", kazao je na početku Milanović i nastavio razglabati sa studentom.

 

Komentara 53

KP
Karlovacko pivo
15:45 21.09.2021.

Sami naslov izresetali nevidim kako i zasto čovjek je odgovorio na ono što su ga pitali

Avatar Francek007
Francek007
16:40 21.09.2021.

Konačno jedan predsjednik koji se nekome sviđa a neki ga ne mogu smisliti. Predsjednik koji nema dlake na jeziku iako nekada pretjeruje. A svoju veličinu je pokazao upravo sada kada je pozvao i Kolindu u New York

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:33 21.09.2021.

Zoki je postao veci Hrvat od HDZ-ovaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije