Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI U 5 PREDMETA

Objavljeni rezultati mature: Evo kako su na ispitima prošli ovogodišnji maturanti

Ilustracija za pisanje državne mature
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
11.07.2022.
u 13:50

Peticu na osnovnoj razini matematike kojoj je pristupilo ukupno 16143 maturanata dobilo je 144 učenika, dok je samo jedan učenik na osnovnoj razini matematike ispit riješio bez ijedne pogreške

Ovogodišnja generacija maturanata bolja je od prošlogodišnje i to u engleskom, kemiji, psihologiji, povijesti i geografiji. Bolji su između ostalog, pokazali su to današnji rezultati državne mature, i u matematici na višoj razini ispita, dok su u matematici na osnovnoj razini lošiji od prošlogodišnje generacije učenika.

Naime, na višoj razini matematike ove godine palo je 635 učenika, dok je peticu dobilo 1150 maturanata od 10703 ovogodišnjih pristupnika. Na višoj razini je i 38 učenika koji su ispit riješili bez ijedne pogreške. Jedinicu je pak na osnovnoj razini matematike dobilo 3049 učenika, što je 18,49 posto, dok je lani negativnih na toj razini ispita bilo 8,45 posto.

Peticu na osnovnoj razini matematike kojoj je pristupilo ukupno 16143 maturanata dobilo je 144 učenika, dok je samo jedan učenik na osnovnoj razini matematike ispit riješio bez ijedne pogreške. Na hrvatskom jeziku ni na osnovnoj, ni na višoj razini nema nijednog učenika koji je ispit riješio bez ijedne pogreške.

Naime, na višoj razini hrvatskog 1742 učenika od ukupno 18226 koji su pristupili ispitu dobilo je peticu, dok ih je 1378 dobilo jedinicu. Od onih koji su pristupili ispitu na višoj razini, 827 učenika predalo je prazan papir na esejskom dijelu ispita. Što se osnovne razine toga ispita tiče, od 8486 pristupnika peticu je dobilo 129 učenika, dok je lani tu ocjenu dobilo tek 62 učenika. No na toj razini ispita bilo je i 1783 učenika koji su dobili jedinicu.

Ove je godine 28 učenika od 2657 njih koji su bez ijedne greške riješili psihologiju, a u cijeloj generaciji je i sedmero njih koji su bez greške riješili ispit iz fizike.  

>> VIDEO Capak: 'Nove varijante toliko su zarazne da protiv širenja ni maske ne bi mnogo pomogle'

Ključne riječi

Komentara 1

TO
TORQUEMADA
14:21 11.07.2022.

Besmisleno je uspoređivati rezultate tzv vanjskog vrednovanja različitih generacija maturanata jer je općepoznata stvar da su svake godine kriteriji različiti, da se natežu rezultati iz političkih razloga i da su rastegljive formule ocjenjivanja. To čak i učenici znaju, budući da je sve vidljivo na internetu i iz godine u godinu su vrlo različiti stupnjevi težine pojedinih predmeta, a učenici to pregledavaju jer su na mreži objavljeni zadatci iz niza godina polaganja državne mature, čime oni stječu uvid u ono što bi ih moglo dočekati ove godine kad su oni maturanti. Sva navođenja podataka o uspješnosti ili neuspješnosti maturanata ove ili one generacije ne kažu ništa o problemima školstva, lošim udžbenicima i nerazumljivim definicijama, nepotrebnim pojmovima i svaštarenju, zbog kojih jedan učenik na kraju ne upamti ono najbitnije, jer je to najbitnije izgubljeno u šumama nepotrebnog. Zato da bi udžbenici bili deblji, pa time i skuplji. Autori i njihovi recenzenti ne razmišljaju o tome, njih pronalaze nakladnici, a ne struka. Na kraju se skupoća đačkih knjiga zamagli politikantskim dosjetkama besplatnih udžbenika u svim bogatijim sredinama ili za određene kategorije građana koji su zadužili narod ili narodnu stranku itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije