Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska podvala

Objavljena lažna fotografija australskog vojnika kako nožem ubija dijete: ‘To je odvratno‘

An honour guard is seen at Defence Headquarters in Canberra
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.11.2020.
u 09:42

Australske vlasti osudile su tu objavu, tvrdeći kao je riječ o montaži, tražeći od Twittera da je ukloni.

Odnosi Australije i Kine posljednjih mjeseci više su nego zategnuti. Tome je ponajviše pridonijela pandemija koronavirusa zbog koje su australske vlasti tražile da se istraži njeno podrijetlo, a okrivili su i Peking za umiješanost u australske poslove. Gospodarski udarci Kine koja je zaustavila trgovinu i carine na australski uvoz vina, ječma i govedine dodatno su pojačali tenzije između dviju zemalja.

Kulminacija urušavanja odnosa dogodila se posljednjih dana kad je Kina na svojem Twitter profilu objavila fotografiju australskog vojnika kako ubija afganistansko dijete. Australske vlasti osudile su tu objavu, tvrdeći kao je riječ o montaži tražeći od Twittera da je ukloni, a BBC navodi da je premijer Scott Morrison rekao kako bi se zbog dijeljenja takve grozote Peking trebao sramiti.

Montiranu fotografiju na kojoj se vidi australski vojnik s krvavim nožem u ruci pokraj djeteta koje drži janje objavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lijian Zhao.

– Šokirani smo ubojstvima afganistanskih civila i zatvorenika. Snažno osuđujemo takve činove i pozivamo na odgovornost – napisao je Zhao dok je Morrison odgovorio:

– Ova objava uistinu je odvratna, duboko uvredljiva i nečuvena. Kineska se vlada treba jako sramiti zbog ovoga, to ih umanjuje u očima svijeta. Radi se o lažnoj fotografiji i bacanju ljage na naše obrambene snage. Ovo nije način rješavanja napetosti između naših zemalja.

Dodajmo kako je prije nekoliko dana objavljeno kako će Australija otpustiti najmanje 10 pripadnika specijalnih vojnih snaga nakon objave izvješća s pouzdanim dokazima o nezakonitim likvidacijama u Afganistanu. U neovisnom izvješću u redigiranom obliku navode se dokazi da su 19-orica australskih vojnika ubila 39 nenaoružanih afganistanskih zarobljenika i civila u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Izvješće je sastavio državni sudac kojeg je imenovao glavni inspektorat australske vojske. U izvješću nije identificiran ni jedan od 19 vojnika. Radi se o bivšim i sadašnjim vojnicima koji su suočeni s mogućim sudskim progonom.

ABC je javio da je za sada službenu obavijest o otpustu iz vojske primilo 10 vojnika koji su bili svjedoci ili sudionici i nisu dio skupine od 19 vojnika kojima prijeti podizanje optužnice za kazneno djelo. Njihov identitet u izvješću također se ne otkriva.

Najviši australski vojni dužnosnik prošli tjedan, nakon objave izvješća, ispričao se Afganistanu.

Australske trupe bile su dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv talibana nakon što je ta islamistička skupina svrgnuta 2001.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:29 30.11.2020.

Kinu i sve komunističke zemlje treba potpuno izopćiti iz međunarodne zajednice, nek se lažu i i šire viruse međusobno.

BF
bf22
19:25 30.11.2020.

kinezi plagirali i sliku...

Avatar patkovic
patkovic
09:50 30.11.2020.

jeste lažna ali prikazuje opis svjedoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije