Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijen u veleposlanstvu

Objavljen transkript snimke ubojstva saudijskog novinara: Znam kako treba rezati leševe

Jamal Khashoggi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.09.2019.
u 12:19

Zapisi sadrže razgovor između saudijskog novinara i 15 članova ekipe za ubojstvo, a nastali su u veleposlanstvu kada je Khasohoggi došao po dukomente za vjenčanje

Turske novine Daily Sabah objavile su transkript audiosnimke posljednjih trenutaka života saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu prošle godine, piše Al Jazeera.

Zapisi sadrže razgovor između saudijskog novinara i 15 članova ekipe za ubojstvo, a nastali su u veleposlanstvu kada je Khashoggi došao po dokumente za vjenčanje.

Sudeći prema reakcijama na snimci, na ulazu ga je dočekalo poznato lice prije nego što su ga odveli u posebnu prostoriju.

– Sjednite. Moramo vas vratiti (u Rijad). Dobili smo naređenje Interpola. Interpol zahtjeva da budete vraćeni. Tu smo da vas odvedemo – rekao mu je Maher Abdulaziz Mutreb, visoki saudijski obavještajni službenik i tjelohranitelj saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

– Ne postoje tužbe protiv mene. Zaručnica me čeka vani – odgovorio mu je on.

Jamal Khashoggi
1/5

U zadnjih deset minuta prije nego što je ubijen Mutreb ga je pitao želi li da ostave poruku njegovu sinu da se ne brine ako ga ne može dobiti. Kada je to Khashoggi odbio, Mutrreb mu je rekao: – Napišite je, gospodine Jamare. Požurite. Pomozite nam da mi možemo pomoći vama jer ćemo vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate što će se na kraju dogoditi.

Nakon toga obavještajci su ga pokušali uspavati, a zadnje riječi novinara prije ubojstva bile su: – Imam astmu, ne radite to, ugušit ćete me.

Ubojice su tada Khashoggiju preko glave stavili plastičnu vreću nakon čega se ugušio. Na snimci se može čuti borba kao i zadnji uzdah novinara.

Na drugoj snimci koja je nastala 12 minuta prije nego što je Khashoggi stigao u konzulat čuje se pak razgovor Mahera Abdulaziza Mutreba, višeg saudijskog obavještajnog službenika i tjelohranitelja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i dr. Salaha Muhammada Al-Tubaigyja, čelnog čovjeka Odjela za forenziku u saudijskoj obavještajnoj službi.

Mutreb ga pita je li moguće da tijelo smjeste u torbu, a ovaj mu odgovara:

– Ne. Preteško je. Oduvijek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam glazbu kad režem leševe. Tijekom postupka natočim si kavu i pušim. Nakon što raskomadam tijelo, vi ćete dijelove tijela staviti u plastične vreće, staviti ih u kovčege i iznijeti iz zgrade.

Al-Tubaigy potom je rekao da nitko od njegovih nadređenih ne zna što namjerava učiniti i da ga nema tko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao je li u konzulat stigla ''životinja koju treba žrtvovati'' nakon čega mu je jedan član rekao: "Stigao je!"

Komentara 12

GR
gragakarlovac
13:16 10.09.2019.

cijeli razvijeni svijet i dalje surađuje s njima. I Hrvatska šalje vojsku u tuđe zemlje da bi štitili njihove interese jer Hrvatska time dobiva vojne ugovore (opet interesi)....tako da svi možete ljepo prestati sa pričama o teroristima na drugoj strani,, jer smo i mi s nijma. i nisu nam druge zemlje naredile da moram, nego smo sami to tražili ulaskom u EU i NATO. Nismo ništa bolji od najgorih.

DU
Deleted user
13:56 10.09.2019.

Nije bilo dovoljno da ubiju čovjeka. Ne, morali su ga raskomadati kao životinju u klaonici. Do travnja ove godine su u Saudi Arabiji već 48 osoba osuđena na smrt i ubijeni. Zbog čega? Zbog dilanja s drogom, homoseksualnosti, blasfemije i otpada od vjere. Oprostite, ali to nije civilizirana nacija.

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
13:29 10.09.2019.

Čekaj malo, čiji je ono Saudijska Arabija strateški saveznik? Ah, da, SAD-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije