Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KoHOM:

Od ponedjeljka kod obiteljskog liječnika uz prethodnu telefonsku najavu

čekaonica u ambulanti
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
02.05.2020.
u 15:07

Kronični bolesnici nadzirat će se redovito kroz patronažnu službu, provodit će samokontrole po njihovim preporukama te će se javljati izabranom liječniku prema dogovorenoj i zakazanoj dinamici.

Liječnici obiteljske medicine od ponedjeljka u ambulante vraćaju zdravstvene usluge u punom obujmu i sadržaju, ali organizacijski ostaju u epidemijskom načinu rada pa pacijenti prije dolaska trebaju telefonom nazvati liječnika obiteljske medicine radi dogovora termina dolaska.

Nošenje zaštitnih maski je obvezno, kao i dezinfekcija, mjerenje temperature te socijalna distanca koja se i nadalje mora strogo poštivati u čekaonicama i ambulantama, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uoči početka drugog vala popuštanja mjera. U prostoru čekaonice veličine četiri metra četvorna smije biti samo jedna osoba, a sveukupno nikad više od pet ljudi istovremeno. 

Pregledi će biti organizirani u razmaku od 15-30 minuta uz predviđeno vrijeme za provjetravanje i dezinficiranje prostora između pacijenata.Liječnici obiteljske medicine i dalje će osiguravati komunikacijsku s pacijentima i kolegama u sekundarnoj zdravstvenoj svim raspoloživim komunikacijskim kanalima koja su i tijekom epidemije bila vrlo učinkovita (telefon, e-mail, A5 uputnice, telefonska sekretarica).

Bolesnici s kroničnim bolestima, stabilnih kliničkih i laboratorijskih parametara, neće se upućivati na konzilijarne preglede u bolnicu, neovisno o prethodno zakazanim terminima ili preporukama konzilijarnih liječnika. 

Kronični bolesnici nadzirat će se redovito kroz patronažnu službu, provodit će samokontrole po njihovim preporukama te će se javljati izabranom liječniku prema dogovorenoj i zakazanoj dinamici. Kronični bolesnici sa simptomima pogoršanja laboratorijskih ili kliničkih parametara, ali bez vitalnih ili potencijalno vitalno ugrožavajućih stanja, zbrinjavat će se putem e-konzultacija ako je to moguće ili će se za odgovarajući termin naručivati u sekundarnu zdravstvenu zaštitu sistemom on-line naručivanja, uz preporuku korištenja A5 uputnica. 

- U ponedjeljak počinje popuštanje nekih mjera, ali ne i normalan život i rad. Stoga preporučujemo i dalje sve važeće mjere opreza te napominjemo kako su dosadašnji dobri rezultati postignuti prvenstveno pravovremenim uvođenjem karantene. „Normalan“ rad od ponedjeljka za nas liječnike obiteljske medicine znači ponašanje u skladu s epidemiološkim preporukama, s jasnim pravilima rada. Ne budu li i naši pacijenti toga svjesni u svakom trenutku, prijeti nam svima opasnost od povratka u izolaciju i karantenu što se, nadamo se, neće dogoditi. Zdravstveni sustav je bio pred kolapsom i bez koronavirusa stoga pozivamo pacijente na odgovorno ponašanje kojim će zaštiti sebe,svoje liječnike i ostalo medicinsko osoblje - poručuju obiteljski liječnici KoHom-a. 

Komentara 1

Avatar LauraGN84
LauraGN84
22:59 02.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­T­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije