Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga sudaca:

Obiteljski sudovi potrebni su zbog izbjegavanja daljnjeg traumatiziranja djece

Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2018.
u 15:14

Prema postojećoj praksi, općinski sudovi imaju suce koji samo u djelu svog posla rade na statusnim i obiteljskim predmetima, a preostali dio radnog vremena bave se drugim pitanjima

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež ukazala je u ponedjeljak na nužnost osnivanja obiteljskih sudova na kojima bi se pravni problemi obitelji i djece rješavali kvalitetnije, izbjegavajući daljnje traumatiziranje djece i produbljivanje obiteljskih sukoba.

U osjetljivim stvarima, poput pitanja s kime će dijete živjeti ili kakvi će biti kontakti između roditelja, trebaju odlučivati educirani i specijalizirani suci, rekla je novinarima predsjednica udruge Lana Petö Kujundžić u Kući Europe, uoči stručnog skupa na temu obiteljskih sudova.

Suci obiteljskih sudova odluke bi donosili uz pomoć stručnjaka izvanpravne struke, poput socijalnih pedagoga i psihologa koji bi radili procjene u konfliktnim razvodima braka u kojima se događa da je dijete oružje u rukama partnera koji se žele međusobno osvetiti.

Iako takvi stručnjaci i sada postoje, problem je što rade u različitim ustanovama i sudovima te primjenjuju različite prakse, što dovodi do otežane suradnje i kršenja prava djece.

Prema postojećoj praksi, općinski sudovi imaju suce koji samo u djelu svog posla rade na statusnim i obiteljskim predmetima, a preostali dio radnog vremena bave se drugim pitanjima.

No, Petö Kujundžić upozorava da se od sudaca ne može očekivati da budu multipraktici te da im je itekako potrebna stalna edukacija i specijalizacija jer odlučuju o budućnosti djece.

Ona očekuje od Ministarstva pravosuđa i Ministarstva demografije i socijalne politike da razmisle koji bi model bio najbolji za Hrvatsku, a smatra kako treba zadužiti određeni broj sudaca koji će raditi samo taj posao, odnosno koji će biti specijalizirani za rad statusnog i obiteljskog prava.

Pritom je ispričala o posjeti nekolicini obiteljskih sudova u Njemačkoj s "child friendly" pristupom. "Ulazite u zgradu prilagođenu djeci, gdje postoji mogućnost čuti mišljenje djeteta", kaže Petö Kujundžić.

Pogrešno postavljena rečenica može povećati traumu kod djece  

Ravnateljica poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Gordana Buljan Flander ustvrdila je da pravosuđe usmjereno na djecu pretpostavlja specijalizirana znanja i educirane ljude koji znaju razgovarati s djecom i poznaju razvojnu psihologiju i dječje potrebe.

Ne možemo reći da zato što imamo djecu znamo raditi i razgovarati s njom, niti možemo postupke i metode za starije prilagođavati djeci, rekla je Buljan Flander dodavši da svi stručnjaci koji rade s djecom, od sudaca do psihologa, moraju biti posebno educirani i specijalizirani.

"Samo jedna pogrešno postavljena rečenica može povećati traumu kod djeteta", upozorila je Buljan Flander, koja je u praksi radila s više od 1500 seksualno zlostavljane djece.

"Ta djeca često odlaze na sud i mogu vam reći iz njihovih iskustava da mjesto na kojem se razgovara puno znači. Puno djece mi je reklo kako im je puno gore ono što im se događalo nakon što su pričali o zlostavljanju nego dok se to zlostavljanje događalo“, kazala je.

Stoga se mora znati na koji će se način u razgovoru dobiti od djeteta potrebne podatke bez dodatne traumatizacije.

"Radim s djecom koja su ponekad devet puta razgovarala s različitim stručnjacima na različitim mjestima i naravno da njegov iskaz neće biti isti kao prvi put. Ako dijete dobije poruku od sustava da počinitelj nije kriv onda će misliti da je ono krivo", upozorava Buljan Flander.

Komentara 6

PH
Petarstijena-HR
15:39 12.03.2018.

HR suce treba na burzu rada jer su velika većina nesposobni i ne rade po zakonu,te krivo sude a takvo sudstvo nam ne treba...Svaki dan u novinama sudac oslobodio kriminalce i kršitelje zakona-pa tko u vas uopće vjeruje-ni malo dijete koje se tek rodilo....Treba se Goli otok ponovno otvoriti, a tamo bi bilo mjesta i za jedan veliki broj sudaca....

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
15:31 12.03.2018.

Domjubno balkanski sudovi potrebni su zbog izbjegavanja daljnjeg traumatiziranja djece i odraslih sa osudenim haškim robijasima u Holandiji i radostnim europskim jedrilucarima po novom svome u Kopru, Piranu i Izoli.

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
16:00 12.03.2018.

Zanimljivo kako si bagra otvara nova radna mjesta dodatnim crpljenjem proračuna a na uštrp sirotinje koju pljačkaju. Čudi li koga što ovdje nema muškaraca? Što je sa onim arlaukanjem o neravnopravnosti i potplaćenosti jadnih žena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije