Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor HZZO-u

Obiteljski liječnici: Vargin je plan primarne zaštite neostvariv

'FORUM  14.03.2012., Zagreb - Direktor HZZO-a dr. Sinisa Varga. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
06.06.2012.
u 11:05

Od planova neće biti ništa ne osigura li se liječnicima primarne zaštite bolja dostupnost dijagnostike bez potrebe posredovanja bolnica, ali i uvođenje odgovornosti bolničkih ustanova za svoju potrošnju

Nakon što je novi direktor HZZO-a Siniša Varga predstavio novi plan ugovaranja primarne zdravstvene zaštite po kojemu će obiteljski liječnici biti plaćeni onoliko koliko kvalitetno obavljaju svoj posao, liječnici mu poručuju: Od primarne zdravstvene zaštite kontinuirano se očekuje "čuvanje vrata u znatno skuplji bolnički sustav" no to se neće ostvariti uz dosadašnji način poslovanja, a ni prema planovima koji su izloženi!

– U svim planovima HZZO-a stavlja se naglasak na promjene poslovanja u PZZ-u,ali bez ikakvog osiguranja preduvjeta za poboljšanje rada – ističe dr. Mario Malnar iz KoHOM-a i pojašnjava da je nužno smanjivanje broja dnevnih posjeta koje će smanjiti opterećenje liječnika.

Iz KoHOM-a dodaju i da od Varginih planova neće biti ništa ne osigura li im se bolja dostupnost dijagnostike bez potrebe posredovanja bolnica, ali i uvođenje odgovornosti bolničkih ustanova za svoju potrošnju.

– Načinom naplate svojih usluga bolnice su direktno suprotstavljene planu uštede jer više uputnica za bolnički sustav znači veću naplatu od HZZO-a – upozorava Malnar.

Propisivanjem najskupljih lijekova pacijentima bolnički liječnici bez ikakvih posljedica podižu potrošnju u zdravstvenom sustavu, dok se obiteljski za isto kažnjavaju.

KoHOM, ističu, već godinama traži da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita „uhvate isti smjer“, ali i da svaki dio sustava odgovara za svoju potrošnju.

– To je trebao osigurati pravilnik o internim uputnicama po kojem prijeoperativne preglede pacijent obavlja u bolnici i za koje odgovara bolnički liječnik koji je usluge indicirao. Ipak u bolnicama to ne rade – pojasnio je Malnar.

Neophodno je, ističu liječnici, informatičko bilježenje stvarnih potrošača usluga i propisivača lijekova, a ne obilježavanje primaraca koji su velikim dijelom prepisivači tuđih indikacija.

– HZZO je i novim ortopedskim pravilnikom primaraca, koji je obiteljskom liječniku u zadatak dao da bira proizvođača, pretvorio u stručnjaka za marketing i direktno ga doveo u sukob interesa – upozorava Malnar i pojašnjava da su obiteljski liječnici, budući da nisu poznavatelji tržišta ortopedskih pomagala jer ne prodaju te proizvode, suočeni sa znatnim poteškoćama jer dijelove doznaka koji se tiču proizvođača uopće ne znaju ni ispuniti – kaže.

Pitaju liječnici Vargu i kako da kao "čuvari vrata" zaustave pacijenta koji sam ulazi u bolnički sustav preko ambulanti hitne pomoći jer većinu usluga uglavnom ne može obaviti redovnim putem, bez upisa na beskonačne liste čekanja?

Ključne riječi

Komentara 13

DO
doktorica
11:21 06.06.2012.

neka gosp.Varga proba bar jedan dan boraviti u nekoj amb.PZZ,pa zabraniti izdavanje uputnica koje inicira bolnički doktor....

ZU
zujajezakon
11:36 06.06.2012.

Pitanje za ravnatelja HZZO-a : Kako je moguće da inspekcijski nalaz o radu ustanove prvo dobiju novinari a nakon 6 dana tek dođe u ustanovu!!!!

OB
-obrisani-
14:05 06.06.2012.

06.06.2012. u 13:58h okus je napisao/la: Vinkeeec a koji bi bio bolji? U lijepoj nasoj nase drage ovcice priznaju samo sdp - hdz - dalje ne znaju gledati a ne daj Boze misliti. Izbori su Vam najbolji pokazatelj. Ne daj Bog da bi izasli na glasanje i jos gore da glasaju za nekog drugog. Uvijek za iste. Od kojih ne znas koji je gori. ****************** Pa o tome se i radi. Samo što su ovi obečavali i lapradali da znaju i mogu, a do sada su se pokazali barem deset puta nesposobniji i štetniji od najgore verzije HDZ-a ! Osim toga od ukupnog broja mogućih glasova su dobili oko 23% pa je i to nekakav pokazatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije