Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obitelji vatrogasaca: 'Ne vjerujemo tom naručenom izvješću'

16.06.2008.
u 19:13

Ništa drugo nismo ni očekivali. To interdisciplinarno vještačenje ispalo je točno onakvo kakvo je naručeno i plaćeno, napuhano i nategnuto. Pa naravno da je onda, prema izvješću, kriv samo prirodni fenomen.

To mogu prodati samo onome tko nikad nije bio na Kornatu, gdje smo vidjeli da je usred kamena i rijetke trave izgorjela i rastalila se aluminijska oprema vatrogasaca, uključujući i mlaznice brentača, a metar dalje PVC folija i papirnate maramice prošli su tek s malim oštećenjem.
Eruptivni požar cijele šume bora ili hrasta ne bi rastalio aluminij, a kamoli rijetka trava. Lažu! Za svaku prometnu nesreću odmah se zna tko ju je skrivio, sve o vozaču i vozilu, a helikopteru koji je prevozio naše vatrogasce sto dana nije se moglo ući u trag, a 45 dana se nije znao tko ga je vozio.

Kakav je to požar koji gasi Hrvatska vojska? Gdje su bili kanaderi?  ogorčen je izvješćem Dinko Stančić, otac Marka Stančića, 17-godišnjeg vatrogasca DVD-a Tisno koji je poginuo u toj gasiteljskoj ekspediciji.  Ovo izvješće još uvijek ne znači ništa. Oni su ga sastavili samo zato da skinu krivnju sa sebe i naručitelja. Mi ga ne priznamo i čekamo izvješće interdisciplinarnog vještačenja koje je naručio istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, koje bi, prema našim očekivanjima, trebalo biti puno poštenije  rekao je Stančić.

Slično razmišljaju i obitelji ostalih stradalih vatrogasaca.
U rezultate službene istrage sumnjali su i prije nego što je ona uopće počela. Zato su s mjesta tragedije na Kornatu sami izuzimali tragove, zemlju, kamen, spaljene dijelove opreme... koje čuvaju kako bi eventualnim nezavisnim vještačenjem otkrili istinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije