Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policajac koji je ubio dvije žene

Obitelji ubijenih žena izgubile spor i moraju platiti 284.000 kn

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
12.09.2018.
u 10:13

U travnju 2016. izdano mu je i liječničko rješenje o nesposobnosti za obavljanje službe, no ni tada mu nitko nije oduzeo pištolj! Dva mjeseca poslije ubio je dvije žene

Tog 26. lipnja 2016. prometni policajac Gorazd Novak u Svetoj Mariji ubio je Božicu Mustač (52) s kojom je bio u ljubavnoj vezi i njezinu nećakinju Andreju Barić (39).

Ustrijelio ih je na ulici, ispred kuće Božičinih roditelja, službenim pištoljem koji je nosio iako je bio na duljem bolovanju. Smatrajući da je za tragediju odgovorna i država jer je ubojstva počinio policijski službenik službenim pištoljem, obitelji ubijenih tužile su državu. I izgubile. Općinski sud u Čakovcu presudio je nepravomoćno da država nije kriva.

Uložili žalbu

– Uložili smo žalbu i čekamo što će dalje biti. U ovoj našoj državi sve je moguće – kaže nam jedan od članova obitelji koje su spremne ići i do Europskog suda za ljudska prava. Država se branila da zakonski nije precizirano u kojem se roku policajcu, ako ga sam ne vrati, mora oduzeti oružje nakon što se utvrdi da je nesposoban za službu, a i ubojstva nisu počinjena u vrijeme službe, nego na bolovanju.

K tome, presuđeno je i da obitelji moraju nadoknaditi oko 284.000 kuna troškova, od čega 147.000 ide državi, a 137.000 kuna djelatnici PU međimurske, nadležnoj za pravne poslove i ljudske potencijale, koja je u parnicu uključena na prijedlog države kao tzv. umješačica.

Umješač je, po definiciji, treća osoba koja se u parnici pridružuje jednoj od stranaka jer ima pravni interes da ta stranka pobijedi. Pitali smo MUP-u je li itko odgovarao za to što Novaku nije oduzet pištolj. PU međimurska pokrenula je 2016. disciplinske postupke protiv troje djelatnika. Sve troje prali su ruke tvrdeći da nisu znali da Novaku treba oduzeti oružje.

– Dvoje je oslobođeno odgovornosti, a jedna je djelatnica proglašena odgovornom za povredu službene dužnosti te joj je izrečena disciplinska kazna – piše u odgovoru.

Kazna je 10 posto manja plaća dva mjeseca. Ta disciplinski kažnjena djelatnica ista je ona kojoj obitelji ubijenih kao umješačici trebaju platiti 137.000 kuna! Novak je na bolovanju završio zbog leukemije, a tek nakon ubojstva doznalo se da je bio u vezi s B. Mustač, također djelatnicom PU međimurske u kojoj je radila kao računovotkinja.

Njihovi nadležni navodno nisu znali za višegodišnju vezu jer su je oboje vješto skrivali. Kad je Novak otvorio bolovanje, u policiji su zaključili da ne mora odmah vratiti pištolj jer je bio psihički zdrav.

U travnju 2016. izdano mu je i liječničko rješenje o nesposobnosti za obavljanje službe, no ni tada mu nitko nije oduzeo pištolj! Dva mjeseca poslije ubio je dvije žene. U optužnici ga se tereti da je u stanju neubrojivosti iz osvete ispalio više hitaca u Božicu jer je željela prekinuti vezu. Potom je otvorio vrata automobila s vozačeve strane i ispalio više hitaca u njezinu nećakinju. Sve je to sa stražnjeg sjedišta gledao Andrejin petogodišnji sin, dijete s posebnim potrebama i sa stopostotnim invaliditetom, o kojem su skrb preuzeli djed i baka.

Boluje od shizofrenije

Novaku (48) je određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

– Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2018. optuženiku je produljen prisilni smještaj u Klinici za psihijatriju Vrapče u trajanju do jedne godine – kaže Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu. Troje vještaka utvrdilo je da Novak boluje od oblika shizofrenije koji je teško prepoznati.

>> Pogledajte video – Obitelj pretraživala rijeku pa se šokirali kada su vidjeli što su izvukli iz vode

Komentara 22

CE
Cekercina
10:23 12.09.2018.

cuj ovo nije ubio za vrijeme sluuzbe, a u cijem je vlastnistu vatreno oruzije? koja ste vi lakrdija od drzave svi perete ruke od svega i ne bojite se individuale odgovornosti... ali dobro sud u strasbourgu ce nas oderati po dzepu a ovi retardi su govno od pravne drzave

T1
t111
10:43 12.09.2018.

Zasto je sluzbenica sankcionirana, ako drzava tvrdi da nije bilo propusta?

Avatar tituš
tituš
10:57 12.09.2018.

možda se na kraju utvrdi da ih ovaj nije niti ubio, nego su se same upucale, bože sramote!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije