Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ODGOVORE

Obitelji poginulih u libanonskoj tragediji traže međunarodnu istragu, ali država ne dopušta

Foto: Pixsell/Reuters
1/3
04.02.2021.
u 17:46

Do sada istražitelji nisu rekli tko je u luku dopremio amonijev nitrat.

Članovi obitelji žrtava bejrutske smrtonosne eksplozije u kolovozu zatražili su u četvrtak da libanonske vlasti objave nalaze istrage te eksplozije. 

Preživjeli, držeći fotografije žrtava, okupili su se u blizini luke kako bi obilježili šest mjeseci od kataklizmičke eksplozije u kojoj su poginule najmanje 193 osobe, 6000 je ozlijeđeno, a stotine ljudi ostale su bez domova. Eksploziju 4. kolovoza izazvale su tone amonijevog nitrata, koji je bio neadekvatno uskladišten u luci.

Okupljeni na komemoraciji u četvrtak, neki su članovi obitelji izrazili bijes zbog toga što još uvijek nemaju odgovore.

"Prošlo je šest mjeseci, a još nema odgovora pravosudnih i političkih vlasti o tome tko je odgovoran za stradanje naše djece," rekla je za dpa Hiam Bekai, koja je u eksploziji izgubila 30-godišnjeg sina.

Do sada istražitelji nisu rekli tko je u luku dopremio amonijev nitrat.

"U početku je vlada rekla da će trebati pet dana da se otkrije krivac", rekla je Fatima Harb, čiji je sin Mohamed poginuo u eksploziji.

"Ali do sada ne znamo ništa. Znamo samo da su nam djeca poginula. Želimo istinu, samo to", dodala je.

Obitelji žrtava više su puta zatražile međunarodnu istragu eksplozije. Libanonske vlasti odbile su taj prijedlog i umjesto toga imenovale bivšeg suca vojnog suda da istraži eksploziju.

U srijedu je Human Rights Watch kritizirao Libanon jer pravda ni šest mjeseci nakon eksplozije nije zadovoljena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije