Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM GRIJANJA

Zabrinjavajuće stanje u Hrvatskoj: 'Obitelji odlaze u trgovačke centre ne bi li se ugrijali'

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
20.10.2018.
u 17:27

Ivo Brzić-Bračanin, prodavač je drva za ogrjev za koja kaže da su ove godine skuplja čak 20 % te dodaje kako kupca uvijek ima, ali drva nema

Svaki deseti stanovnik Hrvatske ne može si priuštiti adekvatno grijanje što ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva, zabrinjavajući su to podaci istraživanja.

Štefica Vojnović umirovljenica je kojoj je 500 kn prevelik iznos za njezinu mirovinu koja iznosi 2.700 kn, stoga je izgasila grijanje, no unatoč tome mora izdvajati 200kn svaki mjesec za radijatore.

Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma kaže kako bi centralno grijanje trebalo biti najpovoljnija opcija za stanovnike gradova, ali  danas nažalost to više nije tako.

"Kao najtužniju činjenicu u svom radu rekla bih da sam se susretala s onim građanima koji su primorani sa svojim obiteljima, sa svojom djecom veći dio vremena boraviti u trgovačkim centrima da bi se tamo ugrijali zbog nemogućnosti da podmire mjesečne račune za grijanje", izjavila je za HRT-ov Potrošački kod.

Danica Majković iz Energetskog Instituta kaže da se polovica stanovnika Hrvatske grije na drva.

"To je djelomično 'povijesno' jer su se ljudi oduvijek grijali na drva, djelomično jer nije provedena infrastruktura, a djelomično jer je do ove godine to bio jedan od najpovoljnijih energenata."

Ivo Brzić-Bračanin, prodavač je drva za ogrjev za koja kaže da su ove godine skuplja čak 20 % te dodaje kako kupca uvijek ima, ali drva nema.

Tu izjavu ministar poljoprivrede Tolušić je u potpunosti demantirao:

"Hrvatske šume prodaju samo domaćim proizvođačima. "Prema tome ja ne znam gdje je to drvo koje se izvozi, a ako netko pokušava spriječiti potencijalni šverc koji imamo, onda je to Ministarstvo poljoprivrede.", poručuje Tolušić.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

 

Ključne riječi

Komentara 107

DU
Deleted user
17:45 20.10.2018.

Koje sramotno novinarsto! Ovakvo smeće od članka napisati dok su temperature bile iznad 20 st. !?! Ajd da je sred zime i -10, ali sad? Generatori ste zla i apatije, a ne novinari!

DE
demokršćanin
17:49 20.10.2018.

Ako se sada idu grijati u trgovačke centre, prema informaciji koju dramatično najavljuje VL, što će tek biti kada dođe prava zima.Tada će VL najaviti kako se 80% Hrvata smrzlo.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:41 20.10.2018.

Zaboravili ste napisati da se ljeti idu hladiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije