Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC OSIJEK

Obitelj traži odgovore: 'Stavili su u maminu sobu pacijenta s koronavirusom. Ubrzo je umrla'

KBC OSijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 09:26

Obitelj Bertović smatra kako je došlo do golemog propusta u KBC Osijek. Oni su nakon smrti svoje majke doznali kako je došlo do virusnog proboja u samoj bolnici te su dobili neslužbene informacije kako su tri moguća razloga smrti: da je umrla od svoje bolesti, od koronavirusa ili od aritmije.

Mirjana Bertović (65) preminula je prošle subote u osječkom Kliničkom bolničkom centru, a obitelj se ne prestaje pitati kako je došlo do toga. Naime, obitelj zanima kako je moguće da je s njom u sobu mogla biti smještena osoba kojoj je potvrđen koronavirus. 

– Mama je tridesetak godina bolovala od tzv. sindroma bijelih pluća, bolesti oštećenja pluća koje je zadobila radeći na neprikladnom radnom mjestu. Od oba plućna krila radilo joj je samo jedno i to samo 30 posto. Živjela je s time godinama. Kada god bi se razboljela, završila bi u bolnici jer bi imala problema s disanjem. Čim je izliječe, puste je doma i tako je bilo i sada – rekla je 26-godišnja Marina Bertović, jedna od tri Mirjanine kćeri za 24sata.

Kako je ispričala, njezina majka otišla je u bolnicu 26. veljače gdje je ležala jedan dan na plućnom odjelu, a onda su je prebacili na intenzivnu. Obitelj je željno očekivala Mirjanin povratak te su se strogo držali samoizolacije, međutim 65-godišnjakinja je preminula.

– Umjesto da dođe doma, poslali su je zamotanu u plastičnu vreću i u zavarenom metalnom lijesu u mrtvačnicu – ispričala je Marina Bertović. 

Propust u bolnici?

Obitelj Bertović smatra kako je došlo do golemog propusta u KBC-u Osijek. Oni su nakon smrti svoje majke doznali kako je došlo do virusnog proboja u samoj bolnici te su dobili neslužbene informaciju kako su tri moguća razloga smrti: da je umrla od svoje bolesti, od koronavirusa ili od aritmije. 

– Što se događa, ljudi jeste vi normalni, je l' obitelj ima pravo na istinu, pravodobno informiranje, odgovor zašto je naša mama i supruga mrtva!? – pita se s pravom kći Marina dodajući kako je sasvim jasno da im bolnica nešto skriva.

KBC Osijek oglasio se nakon upita što se dogodilo Mirjani Berović. 

– Zbog epidemiološkog stanja i liječenja u istom prostoru s bolesnikom za kojeg je dokazano da je zaražen koronavirusom, bolesnica je dogovorno promptno premještena u samoizolacijski sektor Respiracijskog centra gdje su inače smješteni bolesnici s teškim stanjem koje zahtijeva intenzivno liječenje i s mogućnom sumnjom na COVID-19. Odmah je uzet i bris koji je kod bolesnice bio negativan. Napominjemo da je bolesnica u daljnjem tijeku liječenja bila potpuno odvojena od bolesnika koji imaju dokazanu infekciju koronavirusom tijekom boravka u Respiracijskom centru. Pacijentica 27. ožujka pokazuje pogoršanu sliku zdravstvenog stanja te je unatoč svim reanimacijskim postupcima preminula pod kliničkom slikom višeorganskog zatajenja. S obzirom na smrtni ishod, bolesnici se nije uspio uzeti standardni drugi, potvrđujući nalaz brisa koji se uzima sedam dana nakon prvog testa. S obzirom na negativan test smatramo da COVID-19 nije uzrok smrtnog ishoda – navodi se u priopćenju KBC-a Osijek. 

To znači da je u jedinicu intenzivnog liječenja, gdje se nalaze teški bolesnici, dovedena osoba pozitivna na koronavirus. Nakon toga, pacijenti, liječnici i medicinske sestre koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom stavljene su u samoizolaciju. 

– Kako je moguće da se u jeku pandemije zaraze i svih predostrožnosti i uputa na odjel intenzivnog liječenja dovede osoba koja je zaražena koronavirusom, da je se stavi u krevet pored moje mame i ostalih pacijenata i da sada nitko u bolnici nije odgovoran za to – pita se kći Marina.

Promjene na trijažnom prijamu

Ministar Vili Beroš ispred osječke Bolnice kazao je da je nemoguće od pacijenta koji je dovezen na hitan prijam, životno ugrožen, dobiti odgovor na pitanje je li možda bio u kontaktu sa zaraženima ili u inozemstvu jer liječnici prvotno idu za time da mu spase život.

Međutim, izvori iz bolnice za 24sata imaju ponešto drukčiju verziju događaja. 

– Pacijentica zaražena koronavirusom došla je u bolnicu u nedjelju. Prije toga je zvala epidemiologe da to prijavi, ali oni su joj rekli da sjedi doma. Imala je upalu pluća i kod kuće je pila antibiotik. Po dolasku u bolnicu poslana je infektologu no on ju je vratio na hitan prijam rekavši kako pacijentica nema simptome. Prebačena je na plućni odjel gdje joj se stanje pogoršalo pa je prevoze na intenzivnu kamo je dovedena u utorak. Tek tu je testirana jer je imala sve simptome koronavirusa i potvrđena je kao zaražena. Treba reći i to da je ta žena cijeli jedan dan odbijala priznati da je bila u kontaktu sa zaraženima, odnosno da joj je došla obitelj iz Njemačke. Nakon toga velik broj osoblja bolnice, njihove obitelji su u samoizolaciji, a pacijenti u karanteni – kazao je izvor. 

Nakon što je ministar posjetio KBC Osijek, došlo je do promjena na trijažnom prijamu. Međutim, obitelj Bertović i dalje se pita zašto je članica njihove obitelji umrla.
 

Ključne riječi

Komentara 4

LI
liliZG
16:41 31.03.2020.

da smo u bugarskoj , ta koja je zarazila sve ove i ubila ženu dobila bi 30 godina zatvora pa nek joj ostali članovi dolaze u posjet u zatvor... ali nismo u bugarskoj...

DR
Drass79
09:55 31.03.2020.

Sramota... mislio sam da će ih Vili razbucati nakon posjeta, jer bar mi Osječani koji imamo prijatelje i obitelj koja radi u bolnici znamo da je sve napisano istina...i da se dosta liječnika žalilo preko pomoćnice ravnatelja za kvalitetu...al nju su naravno smijenili, jer ravnatelj bolnice se bira politički, pa je važno da je naš, a ako je slučajno i stručan, super...koliko će ljudskih žrtava trebati da svi skupa shvatimo da odgovorne poslove trebaju raditi najbolji među nama a ne najpodobniji kao što je sada slučaj?

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
10:27 31.03.2020.

Laž do laži!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije