Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški bjegunac

Obitelj Ratka Mladića podnosi zahtjev da ga se proglasi mrtvim

ratko mladić
Arhiva VL
25.05.2010.
u 07:45

Budući da Mladić ima 68 godina, valja dokazati kako postoje okolnosti koje potvrđuju da je general mrtav, tj. da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je vjerojatno da više nije živ, kaže pravni zastupnik Mladićevih.

BEOGRAD - Obitelj Ratka Mladića okončava dogovore sa svojim odvjetnikom koji će do kraja mjeseca podnijeti Prvom osnovnom sudu u Beogradu zahtjev da se general proglasi mrtvim, javljaju beogradske Večernje novosti pozivajući se na pravnog zastupnika Mladićevih, beogradskog odvjetnika Miloša Šaljića, koji je potvrdio ovu informaciju.

Šaljić objašnjava da se procedura za proglašavanje nestale osobe umrlom pokreće na inicijativu onoga tko ima neki pravni interes, a u ovom slučaju to je Mladićeva obitelj.

- Obitelj će povući ovaj potez ne samo zbog imovine i zamrznute mirovine, nego i zbog svakodnevnih proganjanja kojima je izložena - kaže Šaljić i dodaje da se prema zakonu o izvanparničnom postupku preko suda može pokrenuti ova procedura ako je nestali stariji od 70 godina i ako o njemu nema pouzdanih podataka više od pet godina.

Posljednji ga je vidio kuhar
U tom slučaju nije potrebno ništa dokazivati, procedura je vrlo jednostavna. Međutim, objašnjava odvjetnik, budući da Mladić ima 68 godina, valja dokazati kako postoje okolnosti koje potvrđuju da je general mrtav. Ili, pravnim jezikom rečeno, ”da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je vjerojatno da više nije živ”.

Šaljić podsjeća kako je na suđenju skupini Mladićevih jataka u Beogradu utvrđeno da je Mladić zadnji put viđen prije sedam godina kada ga je u veljači 2003. vidio njegov kuhar u vojnim objektima u Stargarima i na Divčibarama gdje se skrivao.

- Od tada do danas nitko ga nije vidio, sve su bile samo spekulacije rekla-kazala. S obzirom na to da je prošlo sedam godina i s obzirom na uvjete pod kojima bi mogao inače živjeti - u zemunicama, na planinama i u pećinama - i još imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje koje je bilo narušeno još prije 10 godina, objektivno se nameće zaključak da čovjek više nije živ - kaže Šaljić i dodaje kako za njim sedam godina intenzivno tragaju i ”lovci na glave i domaće sigurnosne službe i nitko nema baš nikakvih tragova".

- Ako ga nitko u sedam godina nije uspio ni locirati ni dobiti bilo kakav podatak o njegovu postojanju, ne vidim na osnovi čega službeni državni organi vjeruju da je general živ. I što će biti nakon 30 godina? Hoće li ga i onda tražiti? - mudruje Šaljić.

Takav zahtjev je ruganje državi
Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, kaže za Novosti da je takav zahtjev obitelji ”ruganje državi” ali to neće utjecati na nastavak potrage za haaškim bjeguncem.

- Ovakvo što u životu nisam vidio! Pa, tisuće ljudi je nestalo u ratovima, ali nitko od njihovih obitelji nije tražio od suda da se oni proglase mrtvima, iako je mnogo više godina prošlo od njihova nestanka i znatno je veća mogućnost kako više nisu živi. Mladićeva obitelj najavljuje takav zahtjev baš zato što znaju da je on živ. Nećemo se uopće obazirati na to ruganje institucijama Srbije i nastavit ćemo potragu istim intenzitetom - rekao je Ljajić, a Bruno Vekarić, galsnogovornik i zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije, nije želio komentirati najnoviji potez Mladićeve obitelji i odvjetničkog tima i najavio nastavak potrage za Mladićem.

Haaški sud će 3. lipnja razmotriti zahtjev za revizijom presude Veslinu Šljivančaninu
A žalbeno vijeće Haaškog suda sazvalo je za 3. lipnja raspravu na kojoj će obaviti preliminarno razmatranje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude kojom je Veselin Šljivančanin za pomaganje u zločinu na Ovačari u studenom 1991. osuđen na 17 godina zatvora, izjavio je Tanjugu njegov branitelj Novak Lukić.

Branitelj je istaknuo da je za 16 godina rada ovo prvi put da Haaški tribunal uopće uzima u razmatranje neki zahtjev za reviziju presude. Pojasnio je da će konačna odluka o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva biti donesena nakon što žalbeno vijeće na tom ročištu sasluša i ocijeni relevantnost novih dokaza zbog kojih se traži ponavljanje postupka.

Zahtjev za reviziju pravomoćne presude, koju su Šljivančaninovi odvjetnici podnijeli 28. siječnja ove godine, utemeljen je na novoj činjenici ključnog svjedoka, umirovljenog časnika JNA Miodraga Panića.

Panić je ranije saslušan kao svjedok u postupku protiv Šljivančanina, ali bi pred žalbenim vijećem trebalo posvjedočiti da je navečer 20. studenoga 1991., tijekom razgovora kojemu je nazočio, Mile Mrkšić, koji je za taj zločin pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, nije obavijestio Šljivančanina o svojoj odluci da s farme Ovčara povuče vojnu policiju, čime je zarobljenike ostavio u rukama pripadnika lokalne Teritorijalne obrane i paravojnih snaga koji su ih te noći strijeljali.

U to vrijeme Panić je bio načelnik štaba Prve gardijske brigade JNA kojom je zapovijedao Mile Mrkšić, a "oficir za bezbednost" bio je Šljivančanin.

Komentara 134

Avatar trunchbull
trunchbull
08:28 25.05.2010.

Ja mu želim da doživi 200 godina IZA ZATVORSKIH REŠETAKA zbog zla koje je činio u šibenskom i zadarskom zaleđu, Sarajevu i Srebrenici. Čak mislim da ga neki politički krugovi na vlasti unutar Srbije štite.

Avatar trunchbull
trunchbull
08:42 25.05.2010.

Što je najgore, ratni zločinci poput Šešelja, Karadžića i Mladića ne dobivaju zatvore, nego ako i budu osuđeni, onda dobiju doslovce hotel s četiri zvjezdice, solarij, igraonice, bazenčić, fitness, dobro jelo i piće, po potrebi mogu završiti neki informatički i knjižničarski tečaj itd. Stara poslovica tko ima masla,................

DU
Deleted user
08:00 25.05.2010.

ako je živ siguran sam da ga živoga neće uhvatiti, a mislim da svojima (Srbiji i vlasti) nije u interesu da bude živ uhvaćen, tako da u principu čovjek i je mrtav pa makar je fizički živ.Šteta za sve te generale da nisu vojnički do kraja spremni podnijeti bitku koju su započeli i dokazati svijetu istinu o sebi i ratu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije