Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTOK

Obilježena obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

obljetnica
Foto: Branimir Bradarić
1/3
02.12.2019.
u 13:57

danas je obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u središtu Otoka danas je obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. Njihova imena ostala su upisana kao prvi hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca poginula su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine nedaleko od Otoka nakon što je njihov zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak od strane JNA.

– Malobrojni piloti i zrakoplovni stručnjaci su u prvim danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Te naše prve zrakoplovne skupine letjele se u avionima koji su bili potpuno neprikladni za borbeno djelovanje. Domoljubi iz Prvog zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni. Pripadnici osječkog zrakoplovnog voda  u takvim avionima obavili više od 30 borbenih i humanitarnih letova za tada okupirani Vukovar – rekao je brigadir Goran Novoselić.

Istaknuto je kako su prije nego što im je zrakoplov srušen zrakoplovci Prvog samostalnog zrakoplovnog voda obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1.500 kilograma sanitetskog materijala i hrane.

– Na ovaj način svake godine prisjećamo se njihove pogibije i ne samo prvih zrakoplovaca, nego i svih branitelja Otoka. Otočani su sudjelovali na svim ratištima diljem Hrvatske, a 30 naših sugrađana dalo je život za slobodu Hrvatske – rekao je gradonačelnik otoka Josip Šarić.

Među nazočnima na komemorativnom skupu bili su i ministar državne imovine Mario Banožić kao i Vladimir Šeks koji je počasni građanin Grada Otoka. Tijekom polaganja vijenaca mjesto komemoracije nadlijetao je zrakoplov Antonov identičan onome u kojem su četvorica zrakoplovaca kada su oboreni iznad Otoka letjeli u jesen 1991. godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije