Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLOŽILI VIJENCE

Obilježen Dan branitelja grada Siska, uručene plakete 'Marijan Celjak - junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu'

Podijeljena priznanja Marijan Celjak - junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/16
03.09.2021.
u 14:45

Na svečanosti je bila postavljena i prigodna izložba ratnih fotografija "Branitelji u fokusu", autora Mladena Kneževića Gipsa

Dan branitelja grada Siska obilježen je danas, u spomen na  3. rujna 1991., kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, sisačka Barutana.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima na svečanoj akademiji u krugu Barutane, gdje je danas smješten izložbeni postav Domovinskog rata sisačkog Muzeja, uručene s Plakete "Marijan Celjak - junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu".

Plakete koje nose ime sisačkog dozapovjednika 57. SAMB-a, poginulog u rujnu 1991. godine, primili su ove godine Željko Malović, Željko Gršić, Nikola Škrinjar i Marijan Iris, svi pripadnici Specijalne jedinice policije OSA, djelatni bojnik Stjepan Kolarec, poručnici Ivica Bunjevac i Željko Belčec, časnički namjesnik Smail Dedić posmrtno, hrvatski branitelji Ivica Huzjak, Ibrahim Koštić i Darko Đuretić, narednik Ivica Curić te pričuvni bojnik Ivo Kuraber posmrtno kao i Viktor Šprajc.

Podijeljena priznanja Marijan Celjak - junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu
1/16

"U Sisku je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj, ovdje je osnovana prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu te prva postrojba Vojne policije. Sisak je u Domovinskom ratu branio i Zagreb i Hrvatsku. Da nije bilo vas, ni Hrvatska ne bi izgledala ovako kako danas izgleda", rekla je u govoru gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, sin Marijana Celjaka, istaknuo je kako plaketa nije samo priznanje njegovu ocu, nego i svim njegovim suborcima i drugima koji su vođeni ljubavlju prema domovini osnovali prvu dragovoljačku postrojbu u zemlji.

Na svečanosti je bila postavljena i prigodna izložba ratnih fotografija "Branitelji u fokusu", autora Mladena Kneževića Gipsa.

Komentara 1

BA
banini
08:04 04.09.2021.

Svako vrijeme ima svoje vitezove i junake. Nekada su to bili Vlado Janjić-Capo, Marijan Cvetković, Miko Špiljak, itd.. To su ljudi koji su stvorili Rafineriju, željezaru, Dunavski lloyd, Segesticu, Sisciu, tvornicu tanina, i tko će sve to nabrojiti. Ovi koje danas slavim su sve to uništili. Sisak je danas jad i bijeda. Al zato ima biskupa Košića, a imao je i svog šerifa velikog Hrvata koji nije završio slavno, ali se zato nakrcao kao šlep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije