Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD DUBROVNIKA

Običan zaron postao je fantastično otkriće: Otkriveno što se nalazi na dnu mora

Podmornica kod Dubrovnika
Foto: Screenshot/HRT
1/3
21.10.2019.
u 09:49

Podmornica je bila duga 55 metara, a potopila ju je francuska podmornica Circe pogodivši je torpedom.

Mještani ribarskog mjesta Molunda, na samom jugu Hrvatske, nisu ni slutili što se nalazi u moru na samo dvije milje od lučice. Na dubini od 85 metara ronioci su pronašli izgubljenu njemačku podmornicu potopljenu u Prvom svjetskom ratu prije više od 100 godina.

Otkriće se dogodilo slučajno.

– Naš domaćin Vlaho Ljubenko 2006. odveo je našeg kolegu Damira Mlinarića koji je prvi zaronio u ovu olupinu. Nakon toga 2007. Damir i ja smo zajedno zaronili i napravili smo prve snimke olupine. Pregledavanjem snimki i proučavanjem povijesnih podataka došli smo do zaključka da je to minolovac D2 – rekao je za HRT Dražen Gorički, voditelj ronilačkog tima „Dragorsub".

Foto: Screenshot/HRT

Nakon 13 godina ronilački tim vratio se na lokaciju s posebnom opremom i namjerom da točno odredi što leži u dubini.

– Kada sam zaronio, iznenadio sam se što je drvena paluba na vrhu olupine. Meni je prvi dojam bio da je to onda brod jer vidi se da je propala paluba, vide se grede i onda sam naučio da su podmornice iz Prvog svjetskog rata imale drvene palube da posada, kada je podmornica na površini, može hodati – ispričao je tehnički ronilac Ivan Miloš.

Dvojbu o tome što se nalazi u moru otklonio je natpis na brončanom poklopcu.

– Po tome znamo da je UC 24. Duljina od otvora odgovara, top je 88 mm, a označen je s 8.8 cm i piše U-bot – kazao Tomislav Vugrin za HRT.

Podmornica je bila duga 55 metara, a potopila ju je francuska podmornica Circe pogodivši je torpedom.

Pogledajte i video: Maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Komentara 4

DL
dr Luigi
10:20 21.10.2019.

Ne bih rekao da se radi o običnom zaronu na dubinu od 85 metara.

Avatar fidelio
fidelio
10:33 21.10.2019.

Pa što se čeka - to je najbolja podmornica koju bi mogli imati u našoj floti - i to još njemačke proizvodnje! Pobrusiti, polakirati i staviti u službu. Zajedno s najboljim avionom koji trenutno imamo - onaj Rudolfa Perešina - garažiran, mala kilometraža, usčuvan... a on u muzeju... kakvi smo mi telci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije