Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na džihadiste

Obezglavili talibane i sada kreću na Raku

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.05.2016.
u 12:00

ISIL je pozvao na napade u Europi za vrijeme ramazana.

U napadu američke bespilotne letjelice na jugozapadu Pakistana uz granicu s Afganistanom, koji je osobno odobrio američki predsjednik Barack Obama, ubijen je vođa talibana Mula Ahtar Mansur. Iako talibani demantiraju te informacije, u strahu od panike i obezglavljenosti u svojim redovima, informaciju su potvrdile pakistanske i afganistanske tajne službe. Mula Ahtar Mansur vodio je talibane od prošlog ljeta kada je objavljena smrt mule Muhameda Omara, osnivača tog pokreta, i radio je na reorganizaciji talibana koji su u nekoliko uspješnih napada uspjeli nanijeti teške udarce afganistanskoj vlasti i međunarodnim snagama u Afganistanu u sklopu kojih djeluje i hrvatski kontingent. Da je njegova smrt težak udarac za talibanske teroriste, potvrdio je i američki državni tajnik John Kerry kazavši da je Mansur predstavljao “trajnu i neposrednu prijetnju američkom osoblju u Afganistanu i Afganistancima te je bio prijetnja miru”.

Američki general u Siriji

Kerry je istaknuo da su o napadu obaviješteni i čelni ljudi Pakistana i Afganistana te kako je on osobno u telefonskom razgovoru obavijestio pakistanskog premijera Nawaza Sharifa. Analitičari smatraju kako je likvidacija Mule Ahtara Mansura najveći uspjeh američke vojske u borbi protiv terorizma nakon likvidacije vođe terorističke organizacije Osame bin Ladena.

U međuvremenu, Amerikanci pripremaju odlučujuću bitku protiv terorista Islamske države i osvajanje glavnog grada kalifata Rake. Prema informacijama koje dolaze iz Sirije, glavne snage koje će predvoditi taj napad su postrojbe Kurdske narodne zaštite, YPG, koje su udaljene od Rake svega 30-ak kilometara, a posjetio ih je i američki general Joseph Votel, zapovjednik američkih specijalnih snaga na Bliskom istoku, najviši američki vojni dužnosnik koji je došao u Siriju otkad je SAD započeo kampanju protiv pripadnika terorističke organizacije ISIL-a 2014. godine. Ruski i saveznički zrakoplovi počeli su bacati letke na grad Raku pozivajući civilno stanovništvo da napusti grad, međutim borci ISIL-a im to zabranjuju. Da u Raii vladaju panika i napetost, dokazuju i međusobni sukobi boraca ISIL-a u kojima je ubijeno 70 terorista, većinom stranih državljana.

Panika među ISIL-ovcima

Prijetnju koju je uputio glasnogovornik ISIL-a Abu Muhamed al-Adnani, kazavši kako je „ramazan mjesec osvajanja i džihada (sveti rat), budite spremni kako biste ga učinili mjesecom nesreće za sve nevjernike”, pozivajući pri tome svoje sljedbenike na napade u SAD-u i Europi tijekom islamskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje početkom lipnja, stručnjaci za terorizam smatraju ISIL-ovom porukom Zapadu kako gubitak Rake, Mosula i Der Zora, njihovih glavnih uporišta, njima ne predstavlja ništa jer će u tom slučaju oni prenijeti rat na Zapad.

Komentara 5

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:15 23.05.2016.

Haso i njegove bajke...

Avatar nekakav
nekakav
17:49 23.05.2016.

i tako se jedna priča sa zapadnestrane polako privodi kraju. kroz mjesec dana assad će posjetiti rakku, objaviti pobjedu, opću amnestiju, i ostati voljen u narodu. a vi prozapadne lisice i dalje ćete se smucati uokolo i sanjati pax americana.a. gotovo je. ajd, irak ste razorili, siriju skoro. afganistan ste razorili. ali generalno popušili. pogledajte si financijske kartice prije i poslije ovih avantura. i objasnite, dajte razuman argument za razaranje uređene države iraka, sirije, pa čal i afganistana? što su to točno te zemlje bile krive amerikancima? jedni su dolar zamijenili eurom u trgovini naftom. to je nešto što amerika ne dopušta samo tako. radi toga su i rusi u 'kazni'. polako dolazi dan kad će amerikanac za svoje šopinge morati dolar mijenjati u neku svjetsku valutu. i tada prestaje beskonačno zaduživanje, svake godine dizanje limita zaduženosti.

Avatar superhik74
superhik74
18:49 23.05.2016.

Ha, ha, ha...koja propaganda, pa vec 15 godina su u Afganistanu i nema naznaka da ce u skoro vrijeme igdje otici, toliko o "obezglavljivanju", a sto se tice ISIL-a koji je nastao 2006 godine u Iraku sto su cekali ovih 10 godina kada im je ISIL navodno neprijatelj, mogli su ih u Iraku "obezglaviti" a une da se ovi u medjuvremenu prosire na Siriju, Jemen, Afganistan, Egipat i Libiju. Toliko o "obezglavljivanju" citalaca ove jeftine propaganda koja nema veze s realnoscu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije