Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trese se SDP-ova utvrda u Rijeci

Obersnela ugrožava bivši HDZ-ovac

obersnel
Foto: Goran Kovacic/pixsell
08.04.2017.
u 07:50

Neki u SDP-u drže da je stranka trebala prije mjesec dana na Predsjedništvu ozbiljno razgovarati o nekom drugom kandidatu

Na sve dosadašnje izbore za gradonačelnika Rijeke SDP je izlazio mirno i bez stresa. Vječiti gradonačelnik Vojko Obersnel samo je morao istaknuti svoju kandidaturu i mirno spavati. U svibnju će se za još četiri godine vlasti, kako stvari stoje, morati dobro oznojiti. Ili će stranka s Iblerova, kako je to kazao jedan riječi SDP-ovac, doživjeti “katastrofu s tektonskim poremećajima”.

Neslaganje s Karamarkom

Gubitak Rijeke za SDP bio bi baš to, a poraz bi bio i teži dođe li na vlast Hrvoje Burić koji po anketama ulazi u drugi krug, a u kojemu je potom gotovo izjednačen s Obersnelom. Naime, Burić je bivši HDZ-ovac i bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke prije četiri godine. Tada je ušao u drugi krug što je bio nevjerojatan rezultat za riječki HDZ.

Danas Burić na izbore ide kao nezavisni kandidat jer je prije godinu dana napustio HDZ zbog neslaganja s tadašnjim šefom stranke Tomislavom Karamarkom. Što je još jedan razlog zbog kojeg u SDP-u drže da će se lako ponovno “spojiti” s bivšom strankom. No sve da se to i ne dogodi u drugom krugu može sigurno računati na većinu HDZ-ovih birača u Rijeci ako njihov kandidat Kristijan Staničić ne uđe u drugi krug, a ankete kažu da neće. Šok zbog rezultata ankete prema kojoj Obersnel u drugom krugu igra tijesnu utrku s Burićem nastupio je i u SDP-u u kojemu se većina naših sugovornika i dalje tješi da će se Obersnel ipak uspjeti “progurati” još jednom. No ima i onih koji kažu kako bi za SDP gubitak Rijeke bio katastrofa, ali i kako im se ne piše dobro i u slučaju još jedne pobjede.

– Prije mjesec dana stranka je na Predsjedništvu trebala ozbiljno razgovarati o novom kandidatu. Obersnela u Rijeci ljudi ne vole, razbahatio se, ne radi ništa, izvlači mu se afera za aferom. Nikad nije bio u ovakvoj situaciji i nikad bliže tome da izgubi vlast. Ali i ako dobije izbore, SDP s Obersnelom nema šanse naći u iduće četiri godine kandidata koji će moći dobiti iduće lokalne izbore jer će SDP u još jednom mandatu s Obersnelom dodatno pasti u Rijeci – kaže naš sugovornik.

Poruku SDP-u na kandidaturu Obersnela poslali su i u HNS-u kada su istaknuli svog kandidata za Rijeku Jurja Bukšu.

Potpredsjednik stranke Peđa Grbin kaže da bi bilo naivno reći da će se SDP u Rijeci kroz svibanjske izbore prošetati. Ali je uvjeren da će građani kod donošenja odluke prvenstvo dati činjenici da je Rijeka jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj.

Podrška nogometnog lobija

Može, kaže, razumjeti zasićenje, ali drži da građani neće podržati kandidate koji ne nude ništa konkretno i svoj program svode tek na smjenu Obersnela. Da će Obersnel dobiti i da će anketa potaknuti i SDP-ovce i birače te stranke da “potegnu” drži još jedan naš izvor iz riječkog SDP-a. I on priznaje da Obersnel nikad nije bio ugroženiji i da će se u slučaju još jedne njegove pobjede stvari u riječkom SDP-u morati promijeniti. Dodaje i da unatoč teškoj situaciji stvari nisu alarmantne jer Hrvoje Burić nije dorastao protukandidat.

Poznavatelji riječkih prilika kažu kako stvari nisu jednostavne. Burić je zadnje dvije godine ozbiljno radio i njegov rezultat nije slučajnost. Povezao se s udrugom građana protiv skupih usluga Energa, borio se protiv razdjelnika, za povratak riječkih tržnica pod okrilje grada... Jučer je Burić dobio podršku i Marinka Koljanina koji je pak odustao od svoje kandidature za gradonačelnika i bit će kandidat za zamjenika Buriću. To je dodatni razlog za brigu SDP-a jer Koljanin, kažu naši izvori, ima podršku nogometnog lobija pa i predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića.      

>> Nakon 17 godina Obersnel ne može biti potpuno siguran u još jedan mandat

>> Plenković: Rezultat HDZ-a na lokalnim izborima bit će pobjednički

Komentara 2

DE
demokršćanin
09:27 08.04.2017.

Čudim se Riječanima koji iz godine biraju biraju jednog te istog čovjeka kao da nemaju nikoga drugoga.Bez obzira iz koje će stranke biti novi kandidat za gradonačelnika već je odavno došlo vrijeme za nekog novog čovjeka.Njegova nova velika reklama baš ne odaje da su Riječani uvijek znali izabrati pravog.Zapravo mu je reklama antireklama.

TR
TrvtkoKomadina01
15:37 08.04.2017.

Na žalost među riječanima ima malo riječana. Previše je tu dođoša, a naročito onih koje je titova poartija dovodila stočnim vagonima iz srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije