Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan antifašističke borbe

Obersnel poručio: 'Antifašizam je danas potrebniji nego prije 75 godina'

Rijeka: Na Korzu otvorena izložba "Dječja kuća"
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
19.06.2020.
u 14:31

Kada hrvatsko pravosuđe ''Za dom spremni'' naziva umjetničkom slobodom, onda nam se dogode i ovakvi izljevi mržnje navijačkih skupina, nadodao je Zlatko Komadina

 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) u petak je, na svečanoj akademiji povodom Dana antifašističke borbe 22. lipnja, poručio kako je antifašizam danas potrebniji i važniji nego prije 75 godina, kada je završen Drugi svjetski rat.

"Tada su emocije i sjećanja bila toliko bolna i svježa da nikome nije padalo na pamet opravdavati, braniti, a najmanje veličati nacizam i fašizam", ustvrdio je Obersnel.

Upozorio je kako danas onih koji opravdaju, pa i glorificiraju fašizam ima mnogo diljem svijeta.

Situacija u Hrvatskoj je alarmantna

"No, situacija u našoj zemlji je alarmantna", naglasio je.

Ocijenio je kako se u Hrvatskoj danas javno govori da 1945. godina nije bila godina oslobođenja od fašizma i svega što je "taj mračni sustav nosio sa sobom, nego se ta godina spominje kao godina okupacije, u kojoj su mrski komunisti uveli nečuveni teror i pobili sve što je disalo i mislilo hrvatski".

 Obersnel je istaknuo kako je to zlonamjerna laž koju ponavljaju "hrvatski revizionisti koji se nazivaju suverenistima, braniteljima hrvatstva, državotvornim i monetarističkim braniteljima Hrvatske".

Revizionisti prešućuju Tuđmanovu tvrdnju da je RH utemeljena na ZAVNOH-u

Spomenutima je zamjerio i to što se, kako kaže, pozivaju na tvrdnju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana po kojoj je NDH bila i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.

"No, sve drugo iz onoga što je rekao se prešućuje i zaboravlja, uključujući i činjenicu da se moderna Hrvatska utemeljuje na odlukama ZAVNOH-a i Ustavu SFRJ iz 1974. godine", naglasio je. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) ustvrdio je kako je antifasitički pokret promijenio tijek mračnog doba Drugog svjetskog rata i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji i zajedništvu.

Povijesna činjenica da je NDH fašistima prepustila dijelove Hrvatske

"Povijesna činjenica je da je NDH bila fašistička marionetska država koje ja fašistima prepustila dijelove (hrvatskog) teritorija i to Istru, dio Primorja, otoke, Dalmacije, da je donosila rasne zakone i osnivala koncentracijske logore," rekao je Komadina.

Pa ipak, dodao je, "pseudo povjesničari tu i takvu NDH uporno nastoje rehabilitirati, tako i ustaške odore, znakovlja i pozdrave".

"Time zajedno sa svojim estradnim pomagačima truju hrvatsku mladost koja misli da se nacionalni ponos veliča i pokazuje nacionalističkim ispadima i ustaškim pozdravima", kazao je Komadina.

Još ako oko toga nema prave reakcije vlasti, dodao je, kada hrvatsko pravosuđe "Za dom spremni" naziva umjetničkom slobodom i tom ustaškom pozdravu daje legitimitet, "onda nam se dogode i brutalni izljevi mržnje takozvanih navijačkih skupina čemu smo zadnjih dana svjedočili". 

Komentara 20

DU
Deleted user
14:43 19.06.2020.

antifasizam i poslijeratna partizanstina su suste suprotnosti...poslijeratni genocid nad hrvatima se nikad zaboravit ne ce...

ST
stefj
14:57 19.06.2020.

Taj antifašizam je zapravo komunistička izmišljotina. Ako se pogleda II svjetski rat, saveznici su se borili protiv Njemačke i sila osovine, a ne protiv fašisszma. I pobijedili su Hitlssera i Njemačku, a nisu pobijedili fašizam... To je osnovna razlika između tih ideoloških borbi koje se nameću s istoka, jer se tu borila jedna ideologija protiv druge (komunizam protiv fašizma). Zapadne zemlje borile su se za oslobođenje i povratak demokracije... Opet, to što u Hrvatskoj zovu antifašizmom je poprilično nedemokratska i isključiva ideologija, te brani neke neobranjive događaje u prošlosti. Problem je što se to preslikava na današnje društvo, te se time produbljuju podjele u društvu i, budimo realni, slavi se jedan drugi totalitarizam... Treba te stvari ostaviti povijesničarima, ali to nije moguće dok se jasno ne osude i dok se ne prestanu braniti zločini rađeni pod krinkom antifašizma. Jednom kada to pređe u ruke povijesničarima, onda oni mogu raspravljati zašto, što bi bilo da je bilo itd...

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
15:21 19.06.2020.

A sto je, moj Gojko/Vojko sa tisuće nevinih civilnih žrtava grada Zagreba koje su u svibnju 1945 nakon ulaska “partizana” u grad (a prije nego je 10. zagrebačkom korpusu uopće bilo dopušteno da uđe u grad) poklali preobučeni četnici "đenerala" Đoke Jovanića. Srpske divizije 1. i 2. armije su u prodiranju prema zapadu prošle kroz Srijem i Slavoniju i pokupile sve srpsko što je moglo nositi pušku, izbrijalo ih, nabilo im zvijezde na šajkače i šubare i poslalo ih u "oslobađanje" Hrvatske od Hrvata. Po ulasku u Zagreb, to oslobađanje se uglavnom svelo na pljačku, ubojstva i silovanja svega što se kreće. Dakle, prvi je u Zagreb ušao bivši oficir srpske kraljevske vojske đenerala Draže Mihailovića, ortodoksni četnik Đoko Jovanić, komandant šeste ličke “udarne” divizije sa svojim koljačima za 'brza dejstva'. Kasnije je zbog tih 'zasluga' proglašen narodnim herojem(1951.) i postavljen za načelnika zagrebačke vojne oblasti (1967.-74.). Živio je taj donjolapački krvolok u Zagrebu sve do prvih demokratskih izbora, 1990.g. kada je u paničnom strahu od gnjeva hrvatskog naroda, pobjegao odmah po utemeljenju Republike Hrvatske u Beograd, gdje je umro 2000. skrivajući se u vojnom stanu bez imena na vratima te je i pokopan u Aleji 'narodnih heroja' na Novom groblju, u Beogradu ! Imate li gospodo sluha i pijeteta za te zrtve..? Biste li razmislili o komemoraciji pokolja u Gračanima u svibnju 1945.-e..? Tko ce sprati tu ljagu sa “nasljednika” komunipartizanskih hordi..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije