Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.08.2014. u 12:00

ISIL-ovci su stari Assadovi neprijatelji tako da su se na istoj strani našli sirijski režim, Amerika, Iran, pa čak i Rusija

Obama je konačno povukao potez koji će gotovo cijeli svijet pozdraviti. Zračnom napadu na ISIL-ovce u sjevernom Iraku može se zamjeriti jedino što je stigao malo prekasno za stotine tisuća iračkih kršćana i jezida koji su se, kao u povijesnim pričama, skrili na planinu Sinjab i tamo iščekivali pokolj.

Da podivljale islamističke horde nije stigla kazna s neba – s američkih aviona i bespilotnih letjelica – bio bi to pokolj koji bi u sjenu potpuno bacio i događanja u Gazi. Zašto je Obama čekao do sada? Nije stvar u tome da je bio zaokupljen Ukrajinom i Gazom, već je jednostavno riječ o zaštiti američkih interesa.

Naime, ISIL-ovci su se, usporedo s nezapamćenim pokoljima nad nesunitskim skupinama, opasno približili iračkom gradu Erbilu, koji mnogi smatraju drugim glavnim gradom Iraka. A u Erbilu su smještene brojne međunarodne tvrtke, uglavnom američke, tamo su UN-ove organizacije, ali i nešto američkih vojnih snaga. Jednostavno, Bijela kuća je reagirala u trenutku kad su ugroženi američki interesi u Iraku. Ali kako je istodobno izveden i masakr nad civilima, Obama ima potpuno odriješene ruke za akciju. I potpuno pravo. Jer, tko će mu zamjeriti? Islamske države teško jer i same se pribojavaju ISIL-a.

Rusija ionako prodaje naoružanje iračkoj vojski tako da joj je Bagdad partner. Iranci su već unutra sa svojim specijalcima, štite svoje granice, ali i šijite. Čak se i Bashar al-Assad našao na strani Zapada, sirijski lider koji je već godinama upozoravao da njegovu zemlju uništavaju teroristi. Dok je Zapad to promatrao i podržavao umiranje Sirije, ISIL je ojačao i prešao granicu. Možda ovaj rat zakopa neke ratne sjekire.

>> Objavljena snimka: Amerikanci napali militante ISIL-a 

>> ISIL u zrak dignuo grob biblijskog proroka Jone

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bosanac1951
bosanac1951
16:07 10.08.2014.

ISIL-ovci su stari Assadovi neprijatelji tako da su se na istoj strani našli sirijski režim, Amerika, Iran, pa čak i Rusija......Obama je dobro razmislio i krenuo na ISIL..Zašto nije krenuo prije...zato što nisu bili ugroženi američki interesi. ISIL opasno napreduje prema Erbilu (drugi po veličini grad u Iraku)...Tamo su mnoge svjetske tvrtke (pa i američke), tu su razne organizacije UNa i manji dio vojnih snaga USA...S druge strane pak rusi prodaju oružje Iraku, dakle svako ima svoj interes.Kako će se sada ISIL ponašati ostaje nam da vidimo....Netko im uskoro mora stati na rep inače i dalje će bez potrebe stradati nevini civili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije