Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTVRDA NA KOTAČIMA Izašli prvi detalji novog predsjedničkog automobila

Obamamobil koji je zapravo bojno vozilo

10.01.2009.
u 17:42

S Georgeom Bushom u mirovinu idu i neki od gadgeta po kojima je bio poznat. Prvi je na redu Cadillac One, a zamijenit će ga – Cadillac One. Nova će predsjednička limuzina, iako izgledom ista, dobiti neke nove osobine koje dosadašnji Cadillac One nije imao. Gotovo 2,6 tona težak automobil već je dobio nadimak koji je vrlo konkretan i znakovit – nazvali su ga Zvijer. Cadillac One izvana je Cadillac DTS, ali to je otprilike sve što ga veže za model jednog od brendova General Motorsa.

Tenk s prozorima
Ipak, pažljivije će oko u vanjštini novog Obamina automobila pronaći i dijelove modela STS, pa čak i velikog SUV-a Escalade. Taj tenk s prozorima, kako ga slikovito opisuju američki blogeri (vozilo je već nekoliko dana jedna od čitanijih tema na internetu), dosad je tehnološki najnapredniji predsjednički automobil. Špijunske su kamere zabilježile i prve kilometre novog Cadillaca One na testnoj stazi gdje su uočeni i detalji poput golemih kotača kakve nalazimo na tradicionalnim američkim pick-upovima.

No, osim brojnih sigurnosnih novotarija, za Obamu su pripremljeni neki dodaci namijenjeni samo za uživanje. Takav je, primjerice, deseterostruki CD changer s daljinskim upravljačem na kojima će si moći puštati svoju omiljenu glazbu, Steviea Wondera i Boba Dylana. Glavni je problem kod ovakvih automobila smanjena interakcija njegova korisnika s vanjskim svijetom. Iako neće moći komunicirati, Obama će moći sebe učiniti vidljivijim kroz debela armirana stakla s posebnim fluorescentnim osvjetljenjem iznutra.

Dodatna sigurnost
Ipak, predsjednikova Tajna služba neće se oslanjati samo na automobil kao osnovno sredstvo zaštite. Za vrijeme inauguracije stvorit će se pet kilometara širok sigurnosni obruč unutar kojeg se neće dopuštati promet bilo kakvim vozilima da bi se spriječio napad automobilom bombom. Ništa čudno s obzirom na to da se na toj priredbi očekuje čak dva milijuna posjetitelja. Vrlo je vjerojatno da General Motors radi još dva ili tri slična automobila koji će služiti kao mamci kad Obama posjećuje neku manje sigurno zemlju.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije