Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi test

Obamacare bi u Kongresu mogli spasiti republikanci

FILE PHOTO: U.S. President Barack Obama (R) greets President-elect Donald Trump at inauguration ceremonies swearing in Trump as president on the West front of the U.S. Capitol in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
Foto: Reuters/PIXSELL
24.03.2017.
u 08:45

Prve naznake promjena Trump je najavio Kongresu govoreći kako njegova reforma neće udariti na najsiromašniji sloj građana jer će znatno smanjiti cijene zdravstvenog osiguranja i natjerati velike farmaceutske kompanije da snize cijene lijekova

Jedan od prvih poteza koje je američki predsjednik Donald Trump najavljivao tijekom cijele kampanje, a onda potvrdio i u svom obraćanju Kongresu bilo je ukidanje zdravstvene reforme Baracka Obame poznate kao Obamacare, a jučer je o tome počeo raspravljati Kongres.

Trump je od početka tvrdio kako zdravstveni sustav koji omogućava jeftinu ili besplatnu zdravstvenu zaštitu najvećem broju Amerikanaca, kako je to zamislio njegov prethodnik, nije izvediv ni održiv.

Manje novca siromašnima

Prve naznake promjena Trump je najavio Kongresu govoreći kako njegova reforma neće udariti na najsiromašniji sloj građana jer će znatno smanjiti cijene zdravstvenog osiguranja i natjerati velike farmaceutske kompanije da snize cijene lijekova. No hoće li Trump uspjeti uvjeriti ne samo zastupnike demokrata već i one iz redova republikanaca u kvalitetu svoje zdravstvene reforme, pokazat će rasprava koja je jučer počela u Zastupničkom domu Kongresa.

Prijedlog zakona pripremio je predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan, no iz njega je vidljivo da su predviđena manja sredstva za starije osobe, a čak 14 milijuna Amerikanaca moglo bi ostati bez osiguranja i besplatne ili jeftine zdravstvene skrbi.

Većina na klimavim nogama

Upravo stoga, iako republikanci kontroliraju oba doma Kongresa, čelnici stranke suočeni su s teškim zadatkom kako ujediniti članove oko zakona o zdravstvenom osiguranju. Američki mediji prenose da su republikanci duboko podijeljeni oko prijedloga za novi zdravstveni sustav, a njihovi čelnici nastavljaju uvjeravati svoje kolege koji se protive novom prijedlogu zakona da budu solidarni s većinom.

Uoči jučerašnjeg početka zasjedanja Ryan je kazao da rade na promjenama novog programa zdravstvenog osiguranja kako bi u njega uključili veće porezne olakšice za Amerikance starije dobi i uveli radni status kao uvjet za program Medicaid za siromašne. Dodao je da čelnici republikanaca rade na izmjeni zakona u onim područjima s kojima su neki članovi stranke bili nezadovoljni. S druge pak strane ne treba naglašavati kako demokratski zastupnici neće podržati reformu.

Njihova 193 zastupnika protive se ukidanju Obamina zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, što republikancima stvara dodatni pritisak u uvjeravanju svojih neodlučnih kolega da podrže zakon. Ako Trumpov prijedlog i prođe u Zastupničkom domu, čeka ga još i bitka za 
Senat.

>>Srušio Obaminu zdravstvenu reformu, tuguje 20 milijuna

>>'Ovo je užas. Obama mi je prisluškivao ured prije predsjedničkih izbora. On je loša osoba (ili bolesna)'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije