Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomski preokret

Obama zatražio pošteniju podjelu bogatstva u SAD-u!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.01.2015.
u 08:37

Hoćemo li prihvatiti gospodarstvo u kojem je samo nekolicini od nas spektakularno dobro? Ili ćemo se obvezati na ono koje generira povećanje dohotka i šanse za svakoga, kazao je Obama u Kongresu

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je jučer kraj financijske krize u SAD-u te obećao ekonomsku politiku koja će raditi u korist svih Amerikanaca. U svom godišnjem govoru o stanju nacije koji je održao u Kongresu, obratio se u prvom redu radničkim obiteljima te, piše BBC, naveo ekonomsku strategiju za srednju klasu. Poručio im je kako je sada trenutak da ''odaberu što žele biti u sljedećih 15 godina.''

– Hoćemo li prihvatiti gospodarstvo u kojem je samo nekolicini od nas spektakularno dobro? Ili ćemo se obvezati na ono koje generira povećanje dohotka i šanse za svakoga tko se trudi? upitao je Obama i dodao kako nakon najgore recesije od vremena velike depresije planira raditi na rastu te pružiti radničkim obiteljima pomoć u obliku bolovanja, porodiljnih dopusta i pristupačnije skrbi za djecu. Istaknuo je i da njegovi planovi uključuju izgradnju konkurentnog gospodarstva, poboljšanje infrastrukture i osiguranje slobodnijeg pristupa visokom obrazovanju.

– Ovaj plan naša je šansa da se postupno pripremimo za novu ekonomiju bez tereta duga – poručio je američki predsjednik. Govor o ekonomskim promjenama oduševio je demokrate, ali nije pao na plodno tlo među republikanskim redovima u Kongresu. Neki su stariji zastupnici Obamin koncept odbacili pogrdno ga ocijenivši ''klasnom borbom''.

>>Obama odobrio nove sankcije protiv Sjeverne Koreje!

>>Zbog ove fotografije Obamine kćeri Bijela kuća pokreće istragu
 

Komentara 18

DU
Deleted user
08:56 21.01.2015.

tko mu je dao novce za predizborna putovanja? Bogati pojedinci i kompanije. e moj Obama.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
10:15 21.01.2015.

Putin može da uništi NATO i čitav zapadni finansijski sistem kad god poželi... Zabrinutost zbog odluke Rusije da preusmeri isporuku gasa u Evropu je dokaz da Rusija ima mnoštvo karata u rukama koje može da odigra kako bi oborila političkeičke i finansijske strukture zapadnog sveta.... Kina je takođe u sličnoj poziciji.. Ove dve države ne koriste te karte jer smatraju da to još nije potrebno. Umesto toga, dve sile se povlače iz zapadnog finansijskog sistema, kreirajući ekonomske institucije koje su im potrebne da bi postale potpuno nezavisne od Zapada.... Zapad trebao bi da bude zahvalan što Vladimir Putin i lideri kineske vlasti inteligentni i humani, za razliku od zapadnih lidera.... Šta bi bilo da se Putin stvarno umešao zbog brojnih napada na Rusiju. Putin može da uništi NATO i čitav zapadni finansijski sistem kad god poželi. Sve što treba da uradi jeste da objavi da je NATO proglasio ekonomski rat protiv Rusije i da Rusija više ne prodaje energiju članicama NATO-a. NATO savez bi se raspao pošto Evropa ne može da preživi bez ruskih energetskih zaliha. Vašingtonovom carstvu bi došao kraj. Putin shvata da bi drski neokonzervativci morali da se spasu nuklearnim napadom, te je očigledno da Putin izbegavanjem provokacija spašava svet od nuklearnog rata. Hvala mu na tome. Zamislite sada da kineska vlast izgubi svoje strpljenje. Sve što Kina treba da uradi da bi se rešila „nezamenljive i izuzetne“ sile jeste da proda svoja ogromna finansijska sredstva u dolarima odjednom, u istom trenutku kada Federalne rezerve budu prodale gomilu ugovora o zlatu bez pokrića na budućem tržištu. Kako bi se izbegao finansijski kolaps SAD, Federalne rezerve bi morale da odštampaju ogromne količine novih dolara i da pokupuju kineska sredstva. Kinezi ovakvim potezom ne bi ništa izgubili, pošto bi Federalne rezerve morale da spasu SAD. Zatim bi kineska vlast trebalo da proda ogromnu količinu dolara koju je dobila za rasprodaju finansijskih sredstava u dolarima.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:18 21.01.2015.

Za vrijeme njegovog mandata (zadnjih 6 godina) se situacija s socijalnim nejednakostima i dovela do ovog stupnja jer je omogucio pljacku srednje klase na racun superbogatih uglavnom bankara kojima su isle sve pare. Sada bi on "popravljao" to za sto je on odgovoran. To je jedan takav dvolicnjak koji samo gleda sada na kraju mandata prodati jos magle ljudima kao sto je radio ovih zadnjih 6 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije