Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama upozorio na pogubno gospodarsko stanje u SAD-u

10.02.2009.
u 07:48

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je upozorio na pogubno gospodarsko stanje u Sjedinjenim Državama i na mogućnost da odgađanje vladinog plana gospodarskih poticaja dovede do "punog razvoja krize".

Svoju prvu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 20 dana nakon inauguracije, Obama je iskoristio za izravno upozorenje naciji da republikanci u Kongresu, "političkim igrama i ... pozicioniranjem za izbore" stvaraju opasnost da se "kriza pretvori u katastrofu".

Usprkos Obaminim naporima da osigura dvostranačku podršku za plan gospodarskih poticaja, vrijedan preko 800 milijardi dolara, rezultati su razočaravajući. U Predstavničkom domu Kongresa niti jedan republikanac nije podržao plan, a u Senatu samo troje.

- Ja si ne mogu priuštiti da gledam Kongres kako igra uobičajene političke igre. Svi moraju biti opsjednuti osjećajem hitnosti da se Amerikance vrati na posao - rekao je Obama.

Prije Obaminog istupa, u Senatu je potvrđena proceduralna podrška zakonu o poticajima, sa 61 glas za i 36 protiv, što praktično jamči prihvaćanje zakona, no neuspjeh tih mjera republikancima bi dao dobar politički kapital za kongresne izbore 2010., kao i za one 2012., kada će se odlučivati o drugom Obaminom mandatu.

Jačajući pritisak na Kongres, Obama se u ponedjeljak vratio stilu predizborne kampanje, lobirajući za zakon o poticajima u Elkhartu u Indiani, gradu s 50.000 stanovnika pogođenom s 15-postotnom nezaposlenosću.

U utorak će biti u Fort Myersu na Floridi, a četvrtak u Peoriji, u svojoj matičnoj saveznoj državi Illinois.

Na konferenciji za tisak, Obami su postavljana i pitanja iz vanjske politike, vezana uz Iran, Pakistan, rat u Afganistanu i druga.

Obama je najavio da će njegova ekipa za nacionalnu sigurnost "gledati prema otvaranju", kako bi se angažirala u pregovorima s Iranom "idućih mjeseci".

- Gledat ćemo da dođe do otvaranja u kojem svi možemo sjesti za stol. U najmanju ruku, postoji mogućnost za odnose međusobnog poštivanja i napretka - kazao je Obama.

Naglasio je da i uz diplomatsko otvaranje, SAD ostaje jednako zabrinut zbog iranske potpore teroristima Hezbolaha i Hamasa, te zbog nastavka nuklearnog programa, koji su "duboko destabilizirajući" za regiju.

Za Afganistan je ocijenio da predstavlja "veliki izazov" za američke i savezničke snage NATO-a, posebno u pokušaju da iskorijene teroriste iz uporišta u pograničnom području Afganistana i Pakistana.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije