Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska se gomila

Obama upozorio Jintaa: Ne smijete više žmiriti na ratobornog Kima

Barack Obama
Reuters
06.12.2010.
u 21:16

Američki predsjednik ne zove baš često Peking. Ovaj put je nazvao i bio vrlo jasan, obrušio se na Kinu zbog stalnih popuštanja Sjevernoj Koreji

Američki predsjednik Barack Obama ne razgovara često telefonski s kineskim kolegom Hu Jintaom. Ali, kad se odluči zvati najvažniji broj u Pekingu, onda je povod sigurno ozbiljan.

Tako je bilo i u nedjelju kad je Obama oštrim tonom rekao Hu Jintau “da Sj. Koreja mora prestati s provokativnim ponašanjem na Korejskom poluotoku“. Nije tajna da Bijela kuća ozbiljno razmatra razvoj situacije u sjeveroistočnoj Aziji i mogućnost revizije svojih vanjskopolitičkih odnosa u toj regiji. Amerika optužuje Kinu za podršku Sj. Koreji, pa je i razgovor Obame i Hu Jintaoa dio diplomatskog pritiska na Kinu. To se događa uoči pregovora koje s ministrima vanjskih poslova Japana i Južne Koreje održava američka državna tajnica Hillary Clinton.

Krhki mir

Višegodišnja napetost između dvije Koreje pojačana je 23. studenoga kada su sjevernokorejske trupe topništvom napale otok Yeonpyeong unutar sporne pomorske granice. Obama nije zadovoljan kineskim prešutnim odobravanjem ponašanja sjevernokorejskih lidera te razmišlja o stvaranju antikineskoga bloka u sjeveroistočnoj Aziji. “Pozivam vas na miran i racionalan razgovor i dogovor kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje već ionako krhke sigurnosne situacije“, rekao je Obama kineskom kolegi Hu Jintaou, o čemu izvještava The Washington Post, ali i kineska novinska agencija Xinhua. Washington optužuje Kinu da su omogućili Sjevernoj Koreji početak programa obogaćivanja urana, ali i napad na Južnu Koreju. Te optužbe dodatno su pogoršale odnose Amerike i Kine i poput tamne sjene nadvile se nad pripremama za drugi summit koji će se održati u siječnju kada se očekuje i susret Obame i Jintaa. Bijela kuća od Pekinga očekuje odgovore na to da “žmire“ na sve poteze Sj. Koreje i na njezino kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kao i mirovnog sporazuma iz 1953. kojim je zaustavljen Korejski rat.

Nedovršeni poslovi

Washingtonu je jasno da s Kinom, koja je gospodarski najveća rastuća sila i trgovinski partner Americi, treba imati “zdrave odnose“. Ali procjena je da Obama neće popuštati u pregovorima. Tihi diplomatski rat između Amerike i Kine vodi se od lipnja ove godine kad je Sj. Koreja potopila vojni brod svojih susjeda, pa je Bijela kuća bila zatečena šutnjom Pekinga. Obami uz probleme u Afganistanu i Iraku ne treba otvaranje novih napetosti, ali svi njegovi savjetnici i vojni vrh složni su s time da s Kinom ne smije biti nedovršenih poslova ni zakulisnih igara jer događanja na Korejskom poluotoku narušavaju sigurnosnu situaciju.

Ključne riječi

Komentara 18

LU
ludis
21:33 06.12.2010.

SAD je nenormalna drzava što misli da je gospodar svijeta i da joj se svi moraju prikloniti i slijepo je slušati dok ona krši rezolucije vijeća sigurnosti UN međunarodnog suda za ratne zločine upali su Vijetnam Kambođu Laos somaliju Nikaragvu Irak Afganistan Kosovo pomažu izraelcima da uništavaju palestinski narod podržavali su u Ćileu vojnu huntu ne samo u ćileu već u mnogim državama svijeta odgovorni su za smrt bezbroj ljudi jer njima treba jak dolar američki san nafta dijamanti voda http://www.youtube.com/watch?v=CHVNSaZ57R4 Kad je EU htjela osnovat svoju vojsku onda je SAD to zabranio Zašto?

Avatar Bjesomar
Bjesomar
22:15 06.12.2010.

Eeeeee...malo prekasno Nitko vise Kini ne moze naredjivati,cak ni USA. Odavno su prerasli svoje granice i postali supersila u svim segmentima. Sila boga ne pita,tako ni Kinezi nece slusati americke lekcije. Na stranu da li su u pravu ili nee sto se tice Sj.Koreje ali tako to ide u svijetu velikh sila. Treba vidjeti koliko ce daleko ici jedni i drugi,tj tko ce popustiti.

OB
-obrisani-
21:30 06.12.2010.

Sto je to neka novost da Amerika priprema napade na Iran, Pakistan i Juznu Koreu. Sve sa odobrenjem Europske Unije koja je jos jednom podvila rep. Normalno, u tim napadima Izrael bude imao svoj udio. Na Zapadu nista novo, na Dalekom Istoku gluposti se nastavljaju Pogledajte malo raspodjelu Americke vojske na Dalekom Istoku i koliko nosaca Aviona boravi dolje.Gdje su jos snage sa Diego Garcia Naval base i sa Americke Samoe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije