Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Obama predložio reforme za koje mu "fali" 450 milijardi dolara

barack obama
Reuters/PIXSELL
09.09.2011.
u 08:13

- Želim vidjeti više proizvoda u svijetu s tri magične riječi: “Proizvedeno u Americi” - poručio je Obama u Kongresu

"Želim da moj zakon o američkom zapošljavanju bude usvojen u Kongresu što prije. To je paket mjera za poticanje i oživljavanje gospodarstva vrijedan 450 milijardi dolara koji će potaknuti zapošljavanje Amerikanaca. Ovo je jedini put kojim trebamo krenuti da bismo poboljšali standard naših građana i stoga vas pozivam, i demokrate i republikance, da odmah odobrite ovaj zakon kako bi naša zemlja krenula u obnovu i blagostanje. Trenutačno Warren Buffett plaća manji porez nego moji ministri, i to se mora promijeniti."

Tim je riječima američki predsjednik Barack Obama u četvrtak u 19 sati po lokalnom vremenu na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje njegov paket mjera za zapošljavanje i oživljavanje gospodarstva. Stopa nezaposlenosti u Americi je veća od devet posto, a Obamina popularnost kod birača pala je na 42 posto, što je nedovoljno za osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući.

- Želim vidjeti više proizvoda u svijetu s tri magične riječi; “Proizvedeno u Americi”. Ako Amerikanci mogu kupovati automobile iz Koreje, onda i oni mogu voziti naše Fordove i Chevrolete. Amerika se mora vratiti preko izvoza, obnove zemlje, novih radnih mjesta u vrh svjetske scene gdje smo uvijek i bili i gdje nam je mjesto. Ne može pojedinac izgraditi ovu divnu zemlju, to možemo svi zajedno i stoga moramo biti složni. Zaustavimo politički cirkus i napravimo mjesta za razvoj gospodarstva, nagradimo radnike, ponudimo im šansu koju su imali naši djedovi - poručio je Obama.

Naglasio je da će sve što je predložio u novom zakonu o zapošljavanju biti isplaćeno na vrijeme te će krenuti u obnovu 35 tisuća državnih škola, smanjiti poreze svima koji zapošljavaju nove radnike.

- Želim da naši vojnici koji brane Ameriku u borbi protiv terorizma imaju radna mjesta kad se vrate svojim kućama. Mi smo Amerikanci, izdržljivi smo i ponosni i pokažimo još jednom cijelom svijetu tko smo i što sve možemo - emotivno je Obama završio svoj govor u Kongresu.

Politički komentatori tvrde da dugo nisu vidjeli toliko angažirani predsjednikov govor, pun energije i uvjerenja da se Amerika mora trgnuti te po uzoru na svoje pretke krenuti naprijed i izvući se iz gospodarske krize.

Obamina popularnost je manja nego Reaganova ili Clintonova u istom razdoblju prvog mandata, u godini pred predsjedničke izbore i jedina je šansa da još jednom pobijedi u novim radnim mjestima i obnovi gospodarske moći. On predlaže da se na porezne olakšice izdvoji 240 milijardi dolara, što bi olakšalo poslovanje malim poduzetnicima, a posebno onima koji planiraju zaposliti nove radnike. Zatražio je i pedeset posto smanjeni porez na dohodak i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, što bi državni proračun stajalo 49 milijardi dolara. Predsjednik predlaže ulaganje od 30 milijardi dolara u modernizaciju škola i 50 milijardi u obnovu prometne infrastrukture. Najavio je i izdvajanje 35 milijardi dolara za pomoć lokalnim vlastima kako bi zadržali sadašnji broj zaposlenih učitelja, vatrogasaca i policajaca.

Republikanci su s nevjericom dočekali Obamine prijedloge tvrdeći da je zemlja već prezadužena te pitaju gdje će predsjednik pronaći 450 milijardi dolara za provedbu predloženog zakona.

Komentara 63

DU
Deleted user
17:19 09.09.2011.

09.09.2011. u 15:51h mraf je napisao/la: _______________________ ♥ i tebi :)

OB
-obrisani-
20:47 09.09.2011.

u 19:28h primjedba je napisao/la: u 18:42h Ljuti Sipak sa Kacine je napisao/la..........................

MR
mraf
16:07 09.09.2011.

Uh, primjedba .... zaboravih Pozdrav i Tebi .... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije