Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV KINI NA PARTNERSTVO

Obama obećao veću američku povezanost s Azijom

Obama u Tokiju
AFP
14.11.2009.
u 10:46

U govoru o vanjskoj politici SAD tijekom posjeta Japanu, Barack Obama, koji je odrastao u Indoneziji i putovao po Aziji, sebe je nazvao "prvim pacifičkim predsjednikom"

U tokijskoj dvorani Suntory Hall, pred oko 1.500 Japanaca, američki predsjednik je najavio nova načela azijske politike SAD, ustvrdivši da će Amerika nastaviti održavati već uspostavljene veze sa starim saveznicima Japanom i Južnom Korejom i jačati nove sa zemljama poput Kine i Indonezije.

Nakon što se našalio uputivši poseban pozdrav stanovnicima gradića Obama u Japanu, koji su veliki obožavatelji svojeg "imenjaka", Barack Obama je rekao:

- Želim da svaki Amerikanac zna da mi imamo veliki ulog u budućnost ove regije, jer ono što se događa ovdje ima izravan učinak na naše živote kod kuće. Budućnost Amerike i pacifičke Azije povezani su više nego ikad prije.

Kinu, državu koju će sljedeću posjetiti na svojoj azijskoj turneji, Obama je pozdravio kao novog partnera a ne konkurenta:

- Mi pozdravljamo kineske napore za igranjem veće uloge na svjetskoj pozornici, uloge u kojoj će njihovo rastuće gospodarstvo značiti i rastuću odgovornost.... U međusobno povezanom svijetu, moć ne mora značiti da netko dobiva a netko gubi, i jedna nacija ne mora se bojati uspjeha druge.

Govoreći o Kini, Obama nije spominjao ljudska prava i probleme u Tibetu, (samo je uopćeno rekao da SAD "neće prestati govoriti o temeljnim vrijednostima koje su nam prirasle srcu") ali je spomenuo, i izrijekom opomenuo, Mjanmar i Sjevernu Koreju.

Sjevernu Koreju je Obama pozvao na odustanak od programa nuklearnog naoružanja, upozoravajući da se "poštivanje ne zadobija ratobornošću":

- Jasno je kamo vodi taj put. Nastavit ćemo slati jasnu poruku svojim djelima, a ne samo svojim riječima. Odbijanje Sjeverene Koreje da udovolji svojim međunarodnim obvezama dovest će samo do manje sigurnosti, a ne više sigurnosti.

Tijekom svojeg 40.minutnog govora, američki predsjednik najavio je da će se SAD priključiti transpacifičkoj zoni slobodne trgovine, koju su 2006. uspostavili Čile, Novi Zeland, Singapur i Brunei (a Vijetnam i Australija su pred ulaskom), i koja bi se mogla proširiti na 21 državu azijsko-pacifičke zone

Nakon govora, Obama se zaputio u carsku palaču na ručak s carem Akihitom i caricom Michiko, dok su njegov govor počeli analizirati azijski politički stručnjaci koji su se o njemu uglavnom izrazili pohvalno.

Shen Dingli iz Centra za američke studije sveučilišta Fudan u Šangaju istaknuo je Obamine riječi o tome da na Kinu ne gleda kao na prijetnju:

- On nije došao u Aziju obnavljati razmirice. Razmirice su jasne, za njih svi već znaju. Ono što je on jasno istaknuo je da postoje vrijednosti koje jednako cijenimo

Jedini koji nisu bili baš oduševljeni bili su tajvanski analitičari, koji smatraju da Obamine najave bliže suradnje s Kinom stavljaju znak pitanja na poštivanje američkih obaveza preuzetih u ugovorima o savezništvu s Japanom.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:56 14.11.2009.

Jos veca povezanost? Pa to u prijevodu znaci jos vise zaduzivanja kod istih. Kinezima su duzni vise od 2000 milijardi. Koliko su duzni Japancima ne znaju ni sami. Meni se cini da je samo odgodio naplatu duga. Ako uopce.

OB
-obrisani-
15:58 14.11.2009.

Sa svim postovanjem igla, USA jos nece propasti, usprkos predvidjanjima i zeljama nekih, nego ce se iz te krize izbaviti, ko sto su se USA izbavile iz svih prijasnjih kriza - jos jace! Kina je isto toliko zavisna od USA kao sto su USA zavisne od Kine - Kina bez americkih investicija i bez americkog trga ne moze nista. Kina i USA su trenutno povezane na zivot i smrt i u interesu je Kine, da kupna moc Amerikanaca ostane na dosasnjem nivoju. Svidja se to nekima ili ne, USA su jos uvijek najveca ekonomija svijeta, i zajedno s saveznicom Japanom su zasada nepobjedive ...

OB
-obrisani-
19:25 14.11.2009.

Sizif: nazalost USA ce propasti, propast ce jer ste ih vi cionisti posvadzali sa islamskim svijetom... a islam ce ih unistiti upravo onako kako su unistili i mrcvarili Rusiju troskovima ratova u Avganistanu 10 god..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije