Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA BARACKA OBAME

Obama Lincolnovim vlakom na inauguraciju

15.01.2009.
u 18:41

U subotu ujutro i službeno počinju svečanosti koje će kulminirati u utorak inauguracijom Baracka Obame za 44. predsjednika Sjedinjenih Država. A na put prema Bijeloj kući Obama je, zajedno sa svojom te još 40 američkih obitelji, odlučio krenuti stopama Abrahama Lincolna, koji je 1861. godine zbog prijetnji smrću tajno putovao vlakom od Pittsburgha do Washingtona.

Snimanje filma
I obitelj B. Obame ukrcat će se u Amtrakov posebni vlak u Pittsburghu, nastaviti prema Wilmingtonu u Delawareu, gdje će se ukrcati potpredsjednik Joe Biden, koji je upravo otamo svakoga dana u svojoj dugoj senatskoj karijeri putovao vlakom u Washington na posao. Vlak će se zaustaviti i u Baltimoreu. Očekuje se da će se na svim postajama i uz prugu okupiti deseci tisuća Amerikanaca.

Ovo dvosatno putovanje vlakom prava je noćna mora za tajnu službu jer će se vlak kretati sporo te će biti prava pokretna meta. No to Baracka Obamu nije spriječilo da ostvari svoj san i da svoj put započne na istim tračnicama na kojima je to učinio njegov politički uzor – Abraham Lincoln. Tijekom putovanja, koje će trajati oko dva sata, snimat će se dokumentarni film, koji bi trebao obilježiti prve mjesece Obamina predsjedničkog mandata. Na putu kojim vlak prolazi, naime, puno je tvornica koje više ne rade, a riječ je o dijelu Amerike koji je teško uzdrman krizom.

Gosti Baracka Obame u vlaku, 40 pomno odabranih pojedinaca i obitelji, vrlo su zanimljivi mali ljudi, a svaki od njih ima svoju priču o borbi za bolju i pravedniju Ameriku. Tako će u vlaku biti radnica tvornice guma koja je u svojoj borbi za jednaku plaću kakvu imaju njezini muški kolege išla sve do Vrhovnog suda, ali i irački veteran koji s Obamom želi porazgovarati o seriji dragoj obojici.

Kuhar ostaje
U međuvremenu je prva dama Michelle Obama donijela dvije važne odluke – Bushov glavni kuhar ostaje u predsjedničkoj rezidenciji, a za redizaj obiteljskog stambenog prostora u Bijeloj kući odabrala je Michaela Smitha, kalifornijskog dizajnera. On će Bijelu kuću prilagoditi novim stanarima, ali u skladu s Obaminim političkim odrednicama – sve mora biti nepretenciozno, s namještajem koji sebi mogu priuštiti i pripadnici američke srednje klase.


Osama Bin Laden više nije prioritet

U intervjuu za američku TV mrežu CBS Barack Obama kazao je da glavni američki cilj više nije uhvatiti ili ubiti vođu Al-Qa’ide Osamu bin Ladena, nego pod svaku cijenu spriječiti terorističke napade na Sjedinjene Države. – Volio bih kada bismo ga uhvatili ili ubili, no to nije presudno za američku nacionalnu sigurnost. Ako toliko stegnemo omču da on iz pećine u kojoj se skriva više ne može komunicirati sa svojim ljudima, smatrat ću da je posao obavljen – kazao je Obama. Ovo je doista golem zaokret u usporedbi s politikom koju je na tom području vodio George Bush, no promjena je vidljiva i u odnosu na ono što je Barack Obama govorio tijekom predizborne kampanje, kada je isticao da je micanje Bin Ladena s čela terorističke mreže jedan od njegovih prioriteta. (Ma. Š.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije