Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama i McCain izjednačeni u anketi AP-a i GfK-a, u ostalim anketama Obama u solidnom vodstvu

obama_mccain-txt.jpg
Foto: Ap
28.10.2008.
u 21:24

Republikanski kandidat John McCain dostigao je prednost demokrata Baracka Obame u utrci za Bijelu kuću 12 dana prije američkih izbora zakazanih za 4. studenoga, prema anketi Associated Pressa i GfK-a objavljenoj u četvrtak, dok ostala ispitivanja birača daju Obami prednost od 10 ili više postotaka.

Ispitivanje AP-a i GfK-a, provođeno tijekom pet dana nakon završne TV-debate dvojice kandidata 15. listopada, pokazuje da Obama ima podršku 44 posto, a McCain 43 posto vjerojatnih birača.

Također, anketa Investorors Business Dailyja i TIPP-a pokazuje da utrka postaje sve izjednačenija s približavanjem izbora, što potvrđuju i iskustva ranijih predsjedničkih izbora u SAD-u, te da je Obamina prednost pala na četiri postotka pred McCainom.

Ostale ankete daju veću prednost Obami. U ispitivanju TV Fox Newsa, provedenom 20. i 21. listopada, Obama ima prednost od 9 posto pred McCainom, uz 3-postotnu mogućnost pogreške.

U anketi Istraživačkog centra Pewa, Obama ima čak 14 posto prednosti pred McCainom. Ispitivanje, provedeno od 16. do 19. listopada, na uzorku od 2599 registriranih birača, s 2,5-postotnom mogućnošću pogreške, pokazuje da Obamu podržava 52 posto, a McCaina 38 posto birača. Krajem rujna, anketa centra Pewa pokazivala je sedam posto prednosti za Obamu.

U ispitivanju Wall Street Journala i NBC Newsa, Obama ima podršku 52 posto registriranih birača, a McCain 42 posto, što je najveća prednost za Obamu u toj anketi otkako su njih dvojica osvojili nominacije svojih stranaka. Ispitivanje je provedeno od 17. do 20. listopada, mogućnost pogreške je 2,9 posto.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije