Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE DOBRO, ALI MOGLO JE I GORE

Obama: Do promjene nije došlo dovoljno brzo

obama
Foto: AFP
1/2
28.01.2010.
u 09:36

U svom prvom govoru o stanju nacije, Barack Obama rekao da nije netko tko će odustati, najavio borbu za radna mjesta, zamrzavanje javne potrošnje i kraj rata u Iraku te pozvao na podršku ugrožene zdravstvene reforme.

Njegov izborni slogan bio je "Yes We Can", "Mi to možemo", ali američki predsjednik je u svom prvom tradicionalnom obraćanju naciji potkraj siječnja (govor "State of the Union") morao priznati da se mnogo toga jednostavno nije moglo, što je popratio odlučnim "ja ne odustajem".

Pozivajući naciju da ne odustane od proguravanja njegova programa zdravstvene reforme u koji je uloženo mnogo, iako taj program teško može proći u parlamentu nakon izbora republikanca na ključno mjesto u Massachussetsu ("nemojte odustati, sad kad smo toliko blizu"), Obama je najavio zamrzavanje javne potrošnje na tri godine od 2011., osim izdataka za vojsku i savezne programe poput Medicarea, što će pogoditi obrazovanje, poljoprivredu i druge djelatnosti.

Ističući koliko je Amerikanaca pogođeno recesijom, Obama je najavio bespoštedni lov na nova radna mjesta i poseban zakon o tome, za koji je rekao da ga hoće imati pred sobom što prije.

Braneći svoje poteze poput pomoći bankama, za koju je istaknuo da bi bez nje kriza bila još gora i još mnogo više radnih mjesta izgubljeno, Obama je podsjetio da je pri stupanju na dužnost naglasio da neće vući samo popualrne poteze, nego one neophodne, ma koliko nepopualrni i teški bili. Izvlačenje Wall Streeta usporedio je sa zubarskom intervencijom i istaknuo koliko je on mrzio taj potez.

Na vanjsku politiku osvrnuo se jednostavnim obećanjem: "Rat u Iraku će završiti i naši vojnici doći će kućama."

Svoj govor od sat i dvet minuta, najduži govor o stanju nacije još od Clintonova doba, američki predsjednik završio je riječima da ne prihvaća drugo mjesto za SAD ni u čemu, i završio riječima:

- Mi ne odustajemo, ja ne odustajem. Iskoristiomo ovaj trenutak da počnemo iznova, da nastavimo ostvarivati san i još jednom osnažimo našu naciju.

Komentara 17

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:24 28.01.2010.

Obama je nesposoban. Njegova doktrina ne funkcionira niti kod kuće a niti u medjunarodnoj politici. Biti dobar govornik i imati samopouzdan nastup nije dovoljno...

TE
TerreDelBarolo
11:38 28.01.2010.

Tko stoji iza, iz nicega stvorene, \"Yes We Can\" obmane? Najvazniji igrac, a istovremeno i vanjskopoliticki savjetnik je naravno Zbigniew Brzezinski. Taj covjek je jos u vrijeme predsjednika Cartera bio savjetnik nacionalne sigurnosti. U to vrijeme iskazao se vrlo agresivnimim metodama protiv Sovjetskog Saveza, a posebno vojnim i financijskim pomaganjem islamskih ekstremista u Afganistanu. Oni su se tada borili protiv Sovjeta, danas se bore protiv njega. Situacija na Bliskom Istoku Brzezinskom nije toliko bitna. Njegov plan je isprovocirati sukob izmedju Rusije i Kine, cime bi globalno gledano Amerika usigurala svoju nadmoc u slijedecih sto godina. Europa je u tom planu dobila ulogu americke marionete zaduzene za nesebicnu pomoc., Obmana je iz tog razloga propagirana od samog pocetka pa sve do danas. Posebnu ulogu u toj igri dobila je Njemacka i njena kancelarka. \"Yes We Can\" obmana stvorena je zahvaljujuci izdasnim novcanim poklonima, a njih su nesebicno davali oni, cija obmanjujuca politika se danas vodi. Najveci financijer izborne obmane bila je Investmentbank Goldman Sachs, a slijede JPMorgan Chase Citigroup, UBS, Google i Microsoft. Obmana je u to vrijeme imala i financijsku seficu, a ona je Penny Pritzker, cija je porodica jedna od najbogatijih Amerike. Grupe koje su se i tada i danas nalazile iza obmanjujuce maske nose nazive poput Trilateralna Komisija, Bilderberger grupa, Council on Foreign Relations i Ford-Foundation - najveci centri moci Amerike. Obmana je u tom smislu obmana, jer su rijecima najavljivane promjene, a u djelima se ocituje borba da do tih promjena ne dodje. Po tom nacelu su i izabrane vodece osobe americke politike. Zadatak i svrha obmanjivanja americkog i svjetskog zivlja je spasavanje narusenog imagea Amerike, smirivanje lijevog dijela americkog naroda koji se bori protiv stvaranja policijske drzave i spas propadajuce imperijalisticke politike. Jer. Gospodari svijeta u Londonu i New Yorku nalaze se u krizi. Kriza se ocituje u bankrotu dolara (trenutni oporavak je isto tako obmana), nastupajucoj hiperinflaciji, sveukupnoj bankarskoj politici (tisuce milijardi otetih poreznim obveznicima bez ikakvog pitanja ili dogovora), izgubljenim ratovima i imperijalizmu koji propada. Dakle, iz ovoga mozemo zakljuciti, sve se odvija po utvrdjenom planu. Nema uopce razloga za zabrinutost. Yes, We Can.

OB
-obrisani-
14:07 28.01.2010.

Nažalost si u pravu što se tiče ljudi i njihovog domoljublja. Ovdje u Hrvatskoj imamo oko 1,1 milijun umirovljenika, od toga 0,5 milijuna ( tobožnjih i stvarnih) invalida. Radni staž prosječnog umirovljenika iznosi 28 godina što znači da je svaki u prosjeku ukrao Domovini (svojim susjedima, prijateljima) 12 godina uplaćivanja doprinosa, ili u novcu oko 200.000 eura puta 1,1 milijun jednako je u pmaterinu koliko!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije