Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama danas s ekonomskim savjetnicima i novinarima

07.11.2008.
u 10:20

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u petak će se sastati sa svojim gospodarskim savjetnicima i nakon toga održati prvu poslijeizbornu konferenciju za novinare, najavljeno je iz njegova tranzicijskog stožera.

Od Obame, koji preuzima upravljanje najvećim svjetskim gospodarstvom u vrijeme najgore financijske krize od Velike depresije 1930-ih, očekuje se da što prije objavi ključna imenovanja u ekonomskom sektoru, prije svega ime novoga ministra financija.

Sadašnje američko ministarstvo financija, na čelu s Henryjem Paulsonom, u takvom je pohodu zaduživanja da bi idućih mjeseci moglo znatno ograničiti ekonomske planove Baracka Obame, ocijenio je u četvrtak The Wall Street Journal.

Na Wall Streetu dionice su u četvrtak nastavile oštar pad, a glavni indeksi su u dva dana nakon izbora izgubili 10 posto vrijednosti.

Kao glavni kandidati za mjesto ministra financija, na koje je ujedno i najveći pritisak, spominju se Timothy Geithner, predsjednik banke Federalnih rezervi u New Yorku, bivši ministar financija Lawrence Summers i bivši predsjednik Federalnih rezervi Paul Volcker.

Summers i Volcker, su među 17 članova gospodarskog odbora savjetnika koji će se danas sastati s Obamom.

Predsjednik George Bush rekao je u četvrtak kako "u idućih 75 dana treba osigurati da sljedeći predsjednik i njegov tim počnu s radom u punoj brzini".

On je najavio da će se u ponedjeljak popodne sastati s Obamom u Ovalnom uredu, kako bi razmotrili najaktualnije političke i gospodarske teme, od financijskih poremećaja do rata u Iraku, te druga konkretna pitanja prijenosa vlasti.

U posjetu Bijeloj kući Obamu će pratiti supruga Michelle, koja će se zasebno sastati s Laurom Bush.

Obama je u četvrtak u zgradi FBI-ja u Chicagu održao prvi predsjednički, strogo povjerljivi obavještajni sastanak.

(Hina)


Obama razgovarao s devet svjetskih čelnika

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je primio čestitke i razgovarao s devet predsjednika i premijera, odgovarajući na pozive svjetskih čelnika koje prima nakon izborne pobjede. Obamina glasnogovornica Stephanie Cutter kazala je kako je novoizabrani predsjednik SAD razgovarao s australskim premijerom Kevinom Ruddom, kanadskim premijerom Stephenom Harperom, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem, njemačkom kancelerkom Angelom Merkel, izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, japanskim premijerom Tarom Asom, meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom, južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom i britanskim premijerom Gordonom Brownom. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije