Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJESNO

Obama čestitao Kongresu na usvajanju zakona o zdravstvu

obama
Reuters
22.03.2010.
u 10:24

Nakon napetog iščekivanja hoće li povijesni prijedlog proći i tako osigurati zdravstvenu zaštitu za gotovo sve Amerikance, predsjednik je bio zadovoljan, ali nije pretjerano likovao.

Na neki drugi dan američki predsjednik bi se relaksirao igranjem košarke ili golfa, ali čekanje na prvi veliki unutarnjopolitički uspjeh njegove administracije bilo je previše napeto. (Sport mu ionako ne ide ovih dana - za pobjednika NCAA sveučilišnog košarkaškog natjecanja prognozirao je Kansas, koji je ispao.) Glasovanje u Kongresu Obama je s četrdesetak članova osoblja Bijele kuće pratio u Rooseveltovoj sobi, a okupljeni su se počeli grliti i aplaudirati kad je prijedlog zakona dobio ključni 219. glas.

Obraćajući se naciji u društvu potpredsjednika Joea Bidena, Barack Obama je rekao:

- Želim zahvaliti svakom članu Kongresa koji je večeras ustao s hrabrošću i uvjerenjem da bi učinio da reforma zdravstvenog sustava postane stvarnost. Znam da glasati ovako velikom broju ljudi nije bilo nimalo lako. Ali bilo je ispravno tako glasati.

Nakon što je prijedlog prije Kongresa prošao i u Senatu i bio upućen predsjedniku na potpis, Obama je rekao:

- Mi se naše budućnosti ne bojimo. Mi smo je oblikovali.

Pokušaji zdravstvene reforme bili su najveći neuspjeh Clintonove administracije, ali jedna od najvećih zagovornica reforme, Hillary Clinton, ključna je osoba u Obaminoj administraciji, državna tajnica. Obama je zakon uspio progurati zahvaljujući ključnom dogovoru u zadnji čas s protivnicima abortusa, koji nisu uspjeli ubaciti nova ograničenja pobačaja u prijedlog zakona, ali su zbog njih zadržana postojeća.

Ključna osoba u kampanji za usvajanje zakona, zastupnica Nancy Pelosi iz Kalifornije, koja je s Obamom i vođom senatske većine Harryjem Readom najviše radila na "guranju" reforme zdravstva, izjavila je:

- Ovim ćemo se pridružiti onima koji su uspostavili Social Security (sustav socijalnog osiguranja koji je uveo F. D. Roosevelt) te Medicare; od noćas je zdravstvena zaštita dostupna svim Amerikancima.

Najviše rangirani afroamerički zastupnik u Kongresu, Jim Clyburn iz Južne Karoline, izjavio je:

- Ovo je zakon o građanskim pravima za 21. stoljeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije