Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba traži istražno povjerenstvo

O poslijeratnoj obnovi istraga u cijeloj Hrvatskoj

Razrušeni centar Petrinje pod snijegom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
12.01.2021.
u 17:55

Oporba ispituje i zašto iz robnih zaliha nisu nabavljeni novi kontejneri nakon što su dani za potrebe koronakrize

Saborska oporba dogovorila je jučer da će inicirati osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi kako bi se istražilo je li obavljena adekvatno s obzirom na to da su mnogi objekti u potresu srušeni. Povjerenstvo bi, bude li u Saboru dovoljno ruku za njegovo pokretanje, trebalo istragom obuhvatiti cijelo područje Hrvatske jer, kako je pojasnio jučer šef SDP-a Peđa Grbin, nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima je provedena obnova i koja su seizmički aktivna.

Gdje treba ojačati građevine

– Smatramo da je istražno povjerenstvo potrebno ne samo da bi se utvrdila odgovornost i naučile lekcije za budućnost, nego da bismo vidjeli postoji li i na tim područjima potreba za ojačavanje građevina koje nisu adekvatno napravljene – kazao je Grbin.

Da je bitnije da se što prije krene u raspravu u Saboru o osnivanju povjerenstva kazao je jučer gostujući u studiju televizije Večernji list i čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević, koji smatra da je važno osnovati povjerenstvo i utvrditi činjenice kako se takve stvari ne bi ponovile.

VIDEO: Tomašević: Poslijeratna obnova nije pitanje samo korupcije nego i ljudskih života

– Odredili smo radnu grupu koja će završiti tekst i poslati ga u saborsku proceduru.

Bitno je da što hitnije krenemo u raspravu o tome, nije to par izoliranih slučajeva, bio sam na terenu, doista je riječ o velikom broju objekata, riječ je o sustavnom problemu. Kad je premijer rekao da to treba istražiti, nakon nekoliko sati iz DORH-a su javili da su pokrenuli izvide. Sada Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ne da informaciju medijima i javnosti o tome koje su tvrtke radile u obnovi, tko je bio nadzornik, tko je bio projektant, nego kažu da su izvidi u tijeku – kazao je Tomašević.

Na pitanje boji li se da će vladajući odbiti osnivanje povjerenstva uz objašnjenje da su izvidi DORH-a već u tijeku, Tomašević je kazao da je bitno da je saborsko istražno povjerenstvo javno, da ono može dobiti sve dokumente i da se svi moraju odazvati na poziv da svjedoče i da je to jedan od najjačih alata koje oporba ima.

– Bez obzira na to što su izvidi u tijeku, još nije počela ni istraga, a kamoli sudski postupak. Kaznenu odgovornost ne možemo utvrditi, no možemo političku odgovornost. Kao i to gdje u sustavu nije funkcioniralo – kazao je Tomašević.

Što je radio Žinić

I on i šef SDP-a Grbin drže da je sisačko-moslavački župan Ivan Žinić jedan od onih koji bi se trebali naći na popisu svjedoka pred istražnim povjerenstvom.

– Ljude poput Žinića treba pozvati da pojasne što su to radili i zbog čega su posljedice njegova rada takve da su se mnoge kuće urušile poput kula od karata – kazao je Grbin.

Oporba je na sastanku raspravljala i o robnim zalihama s obzirom na to da se pokazalo da u sustavu robnih zaliha nešto ozbiljno ne funkcionira jer je činjenica da kontejnera nema i ne stižu na ugrožena područja.  Oporba od vladajućih očekuje da podrže istražno povjerenstvo

 

Komentara 7

DU
Deleted user
22:08 12.01.2021.

Obavezno istraga o obnovi Gunje - materijala koliko hoćeš - vođa Mrak Taritaš i companija

Avatar Scheweningen
Scheweningen
01:23 13.01.2021.

Kako juri naprijed Hrvatska .....

Avatar feudalac
feudalac
08:42 13.01.2021.

...medijske manipulacije; staviš u naslov tekst o poslijeratnoj obnovi i fotografiju, u potresu srušene kuće koja je izgrađena 1870. godine. Interesantno da su danas najveći dušebrižnici i "moralne vertikale" upravo oni koji su 50 godina pljačkali privatnu imovinu zatim tu imovinu koristili bez da su uložili jednu kunu, barem u farbanje hodnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije