Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVINARI I ETIKA

O nastupu u Bujici sve je rekao cerek dr. A. Kovačevića

Vojislav Šešelj
Foto: Screenshot Youtube
1/2
27.11.2014.
u 22:30

HND: Za intervju s ratnim zločincem treba imati nevjerojatno jak javni interes

Hrvatsko novinarsko društvo “šokirano je pojavom četničkog vojvode i ratnog zločinca Vojislava Šešelja u emisiji Bujica Velimira Bujanca na Osječkoj televiziji”. Kažu da treba imati “nevjerojatno jak razlog javnog interesa” da se s takvim čovjekom napravi intervju. Osječka televizija šokirana je priopćenjem HND-a koje smatra upletanjem u uređivačku politiku.

Izazov, ali osjetljiv

Zašto niste reagirali i na druge medijske kuće koje su objavljivale priloge i izjave Šešelja, pitaju pravdajući njegovo telefonsko ugošćavanje interesom javnosti, pa i time što je bio cjelodnevna tema u Saboru, a i Europski parlament njime se bavio.

Intervjuirati zločinca optuženoga za ratni zločin novinarski je izazov, a zbog žrtava i političkih konotacija i vrlo osjetljiv zadatak. Novinarka Oriana Fallaci postala je svjetski slavna intervjuirajući i svjetske diktatore koji bi vjerojatno završili na nekom od međunarodnih kaznenih sudova da ih je tada bilo. Dakle, i intervju sa Šešeljem mogući je novinarski zadatak.

Osim toga, principijelno gledano, kakva je bitna razlika, osim u formi, između onoga što su svi hrvatski mediji objavili na Dan sjećanja na žrtve zločina u Vukovaru – Šešeljevu čestitku srpskim četnicima na “oslobođenju” Vukovara – i onoga što je Šešelj izgovarao u Bujici govoreći o “okupiranoj Republici Srpskoj Krajini” i njezinu oslobađanju milom, a bude li potrebe i drugim metodama. Nema razlike, u oba slučaja riječ je o velikosrpskom agresivnom govoru mržnje.

I ako se postavlja pitanje smisla objave Šešeljevih umotvorina, onda to treba principijelno pitati. U pravu je Osječka televizija, javni interes jest ukazati na štetu koja je učinjena time što je Haag pustio Šešelja na slobodu. Međutim, koliko puta je opravdano ponavljati njegove zle misli, ne treba li voditi računa kako to djeluje na žrtve zla i govora mržnje?

Ako intervju služi Šešeljevu ekshibicionizmu, manipuliranju, sijanju straha i mržnje, konfabulaciji i vrijeđanju, a gotovo se samo to i moglo čuti u Bujici, koji je u tome javni interes!?

Sijanje optužbi

Koji je interes pustiti takvu osobu da samo melje svoje? O tom javnom interesu sve je rekao kontinuirani cerek gosta Bujice, dr. Ante Kovačevića, sablažnjiviji i od samog Šešelja. Ali, nažalost, i reakcija žrtava Šešeljevih provokacija.

No, sjetimo se da je i u slučaju blaćenja Bandića u intervjuu s Milanovićem, principijelno trebalo pitati koja je uloga medija, kao i sada kad su žrtve Ivo Josipović ili Vesna Pusić.

Bilo je u Bujici i zluradog instrumentaliziranja Šešelja u kampanji, o čemu se oglasio Bojan Glavašević, a Josipović ga podržao.

Komentara 215

SE
sestrićna
22:42 27.11.2014.

hnd je politička ustanova vođena politkom na vlasti..nisu se uopće javljali kad je hrt smjenio karolinu vidović krišto ali sad kad šešelj otvoreno govori o povjesti obitelji josipović i pusić po nalogu partije dižu svoj glas..perfidno do bola..

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:36 27.11.2014.

Pa dobro, zar interes javnosti nije da javnost sazna da četnički vojvoda i ratni zločinac Vojislav Šešelj cijeni i pomaže Ivu Josipovića, da cijeni Vesnu Pusić, i da ih cijeni zbog njihovog, kako je on rekao, zločinačko-četničkog obiteljskog backgrounda? Kao i to da sazna da su neki Josipovićevi suradnici kontaktirali Šešelja i s njim dogovarali pomoć u kampanji? Zar to zaista nije interes hrvatske javnosti?

CR
crodux
22:47 27.11.2014.

nedaj bože da je šešelj izjavio da je Kolindin djed bio četnik veći bi bilo sto naslova, drvlja I kamenja po novinama I televiziji..bila bi već razapeta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije