Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danilo Tuerk:

'O nasljedniku Ban ki-Moona neće odlučivati spol nego zasluge'

Danilo Tuerk
Foto: Albert Nieboer/DPA/Pixsell
13.03.2016.
u 14:39

U razgovoru za egipatski list Tuerk je rekao da svojim prednostima smatra predanost zadaćama koje preuzima, dosadašnje diplomatsko i političko iskustvo, te svoju viziju budućeg djelovanja UN-a.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, jedan od više kandidatkinja i kandidata za položaj novog glavnog tajnika ili tajnice UN-a, smatra da pri konačnom odabiru osobe koja će naslijediti Ban ki-Moona spol neće igrati veliku ulogu.

"Ne vjerujem da će spol kandidata sam po sebi u imati utjecaja,  barem ne velikog", kazao je Tuerk u razgovoru za kairski list "Al Ahram", prilikom nedavnog posjeta Egiptu, gdje je lobirao za potporu svojoj kandidaturi i predstavio vlastitu viziju budućeg djelovanja svjetske organizacije.

"Vrijeme da žene dođu na najviše položaje uvijek je pravo i tako će biti ubuduće, ali se ovdje ne radi o pitanju spola i to neće biti presudno", kazao je Tuerk, te dodao da ni predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde na taj istaknuti položaj nije došla kao znak priznanja ženama nego zbog svojih vlastitih sposobnosti i zasluga.

U razgovoru za egipatski list Tuerk je rekao da svojim prednostima smatra predanost zadaćama koje preuzima, dosadašnje diplomatsko i političko iskustvo, te svoju viziju budućeg djelovanja UN-a.

Njegova agenda kao kandidata je vizija UN-a koji će se više nego dosad angažirati u sukobima u svijetu, i to preventivnom diplomacijom kako bi se oni izbjegli, zatim promocija mira, te inovativni pristup u razvoju i zaštiti ljudskih prava.

"Upravljanje konfliktima i njihova prevencija traže ozbiljno političko vodstvo, smatram da bi Ujedinjeni narodi u tom smislu mogli činiti više", kazao je Tuerk.

Što se tiče sadašnjeg konflikta u Siriji, pojasnio je da svjetska organizacija nije struktura preko koje se može nametnuti mir nego da UN mora stvoriti takav okvir da mirovno rješenje nađu strane u sukobu.

>>Ban Ki-moon traži od Pjongjanga da prekine sve nuklearne aktivnosti

Ključne riječi

Komentara 10

ST
stimo
17:41 13.03.2016.

zena zna sta radi sa 1.5 % dobivenih glasova vlada 15 god HR

MA
Marko1337
15:46 13.03.2016.

Hrvatski prijedlog tuke pusičke je zaista sprdavanje sa institucijom UN-a i sa državom Hrvatskom. Takvu sramotu je predsjednica trebala davno prerezati i predložiti normalnu osobu koja ima zasluge i težinu u domovini a na ponos hrvatskog naroda.

VR
Vojislav_Radakovic
18:02 13.03.2016.

Irina Bokova ce dobiti fotelju... Turek vec dugo masta o toj poziciji u UN-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije