Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA Umro patrijarh Ruske pravoslavne crkve, podrijetlom njemački plemić

O nasljedniku Alekseja II. ovisit će ujedinjenje kršćana

05.12.2008.
u 11:06

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksej II. umro je jučer u svojoj rezidenciji, javili su ruski mediji. Aleksej II. imao je 79 godina, a na to mjesto izabran je 1990. godine. U službenom crkvenom priopćenju uzrok smrti nije naveden. Prema liječničkim izvješćima, patrijarh je bolovao od nekoliko kroničnih bolesti. Posljednju liturgiju vodio je u četvrtak u crkvi Kristova uznesenja u Moskvi.

Veze s Kremljom
Ruski premijer Vladimir Putin rekao je da je smrt poglavara Ruske pravoslavne crkve Alekseja II. “tragičan događaj” i “velik gubitak” za Rusiju. Kao utjecajna ličnost u državi, u bliskim vezama s Kremljom, Aleksej II. je pomogao obnoviti moralni autoritet Crkve poslije desetljeća represije tijekom komunizma, navode ruski mediji.

Aleksej Mihailovič Ridiger rođen je 1929. godine u Tallinnu, u Estoniji, u obitelji njemačkog podrijetla. Bio je potomak plemićke obitelji baltičkih Nijemaca Von Rüdiger, koja je u 18. stoljeću prihvatila pravoslavlje.

Patrijarh Aleksej II. petnaesti je patrijarh na tronu Ruske pravoslavne crkve. Poslije smrti patrijarha Pimena I. Sabor Ruske pravoslavne crkve izabrao ga je za patrijarha 1990. Vatikan je jučer izrazio “iznenađenje i bol” zbog smrti ruskog patrijarha.

– Aleksej II. vodio je Crkvu u razdoblju velikih promjena i znao je provesti tu zadaću s velikim smislom za odgovornost i ljubav prema ruskoj tradiciji – izjavio je mons. Brian Farrel, tajnik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.

Posljednjih godina papa Benedikt XVI. i Aleksej II. razmjenjivali su pismene poruke i prognozirao se njihov skori susret. Aleksej II. bio je bliži njemačkom papi Benediktu XVI. nego poljskome Ivanu Pavlu II. O tome tko će naslijediti moskovskog patrijarha ovisit će umnogome i daljnji pregovori o ujedinjenju kršćana.

Dokument iz Ravenne
Mnogi su pomaci učinjeni pa je čak s dijelom pravoslavaca potpisan dokument koji priznaje primas rimskoga biskupa. Pravi “road map” za hod prema ujedinjenju kršćanskih crkava je dokument od 46 članaka koji su, nakon sastanka u Ravenni u listopadu 2007., potpisale delegacije predstavnika Katoličke i pravoslavnih crkava.

Predstavnici Ruske pravoslavne crkve napustili su savjetovanje u Ravenni jer su na njemu sudjelovali predstavnici Pravoslavne crkve Estonije, koja se odcijepila od ruske. Poslije smrti Alekseja II., koji je uvijek govorio da će se sastati s papom samo ako bude mogao potpisati nešto što je značajno, a ne samo zbog slikanja, treba vidjeti u kojem će smjeru ići ruski pravoslavci.


Preživio više moždanih udara

Smrt patrijarha oglašena je zvonjavom sa zvonika svih 600 moskovskih crkava. Zvona su zvonila u skladu s kanonima Ruske pravoslavne crkve, predviđenim za takve slučajeve, prenijela je agencija Itar-tas. Aleksej II. je pretrpio nekoliko moždanih udara 2002. godine, prenosi agencija RIA. U travnju 2007. mediji su javili da je Aleksej II. bio u jednoj švicarskoj klinici zbog “vrlo lošeg zdravstvenog stanja”. Ruska je crkva tada potvrdila da je patrijarh bio na liječenju, ali je demantirala da je bio u kritičnom stanju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije