Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU

O Libiji EU je “odlučan na različite načine”

Catherine Ashton
Armend Nimani
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
21.03.2011.
u 16:51

U BiH EU je “duboko zabrinut” jer još nema vlade sa širokom potporom na svakoj razini, a za preobrazbe bi nagradio "vrlo jasnom europskom perspektivom"

Države članice Europske unije “odlučne su provesti rezoluciju 1973 Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji, iako na različite načine”, izjavila je šefica europske diplomacije barunica Catherine Ashton nakon sastanka ministarskoga Vijeća EU za vanjske odnose (FAC) u ponedjeljak u Bruxellesu. Naime, iako niz zemalja smatra da je konačni cilj rezolucije uklanjanje Gadafijeva režima, jer bez toga nema ni trajne zaštite libijskoga pučanstva, druge smatraju da je dovoljno uništiti Gadafijevu vojnu moć, dok treće smatraju da treba samo nadzirati zonu zabrane letenja.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle išao je toliko daleko da je ustvrdio da se Arapska liga sada protivi nastavku operacije, iako je njezin čelnik Amr Mussa u međuvremenu više puta zanijekao takvo “pogrešno tumačenje” i potvrdio “punu potporu” misiji Odisejeva zora.

Svi su se ministri vanjskih poslova EU 27, međutim, složili da se na još 11 članova Gadafijeva režima i na još devet libijskih tijela prošire kazne, koja uključuju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine, te su ponovno pozvali Gadafija da “odmah odstupi s vlasti”. EU je spreman “pomoći Libiji da izgradi ustavnu državu i razvije vladavinu prava”, a građanima pružiti “humanitarnu pomoć i zaštitu, uključujući i onu morskim putem”, dodaje se u zaključcima FAC-a.

U BiH, FAC je zaključio da treba “nastaviti jačati prisutnost EU” te izrazio “nesumnjivu predanost ozemaljskoj cjelovitosti BiH kao vrhovne i ujedinjene zemlje”. Ministri su izrazili “duboku zabrinutost što vlada sa širokom potporom još nije uspostavljena na svakoj razini u BiH” te su pozvali tamošnje “političke vođe da to čim prije učine, kako bi se mogli pozabaviti preobrazbama i uznapredovati na putu k EU”.

– Napredak u tim preobrazbama moramo nagraditi vrlo jasnom europskom perspektivom – naglasila je barunica Ashton.

FAC je ponovno upozorio na nužnost hitne promjene Ustava BiH da bi ga se uskladilo s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

 

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:03 21.03.2011.

da,naravno,svakako,mozda,ipak ne,ne nikako,niposto,mi necemo,vi idite,bas ako moramo

AG
Agramer198
18:06 21.03.2011.

Da parafraziram jedinu Sanaderovu pametnu, ovi u EU \"ne znaju bil piškili ili kakili\"...

OB
-obrisani-
11:23 22.03.2011.

zanimljivo je to. europljani su pogubljeni a arapi su svi redom protiv gadafija. emotivna parlamentarno eurodemokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije