Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plodovi rada

Nuncija na odlasku poslušali i oni koji se s njim nisu slagali

30.04.2017.
u 17:04

Povezivao je narode i države, poboljšavao odnose između Crkava i vjerskih zajednica

Završetak jedne veleposlaničke misije, posebice ako ne predstavlja čin protjerivanja iz zemlje, bude zabilježen tek kao usputna vijest. No najavljeni odlazak apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra D’Errica rijetko je koga ostavio bez komentara, napose zbog plodova njegova jedanaestogodišnjeg rada među Hrvatima katolicima u Hrvatskoj i BiH, blizine sa svim ljudima, svećenicima, biskupima, a istodobno uključenosti u brojne konkretne projekte.

Obnova Crkve

– Kada sam došao ovdje imao sam vrlo jasno pred očima tri uloge papinskog predstavnika koji prije svega mora unaprjeđivati dobre odnose između mjesne Crkve i Svete Stolice. Nadbiskup Puljić govorio je o obnovi koju sam nastojao provesti u službi Crkve u Hrvatskoj, posebno u pogledu imenovanja biskupa koja smo proveli posljednjih godina. Drugo, nastojao sam uvijek održati živima dobre mostove, dobre putove, dobre odnose s mjesnim vlastima bilo na državnoj razini, bilo na razini gradova i županija. Treće, nastojao sam održati i unaprijediti dobre ekumenske odnose i međureligijski dijalog bilo s Pravoslavnom crkvom, bilo s Islamskom zajednicom, bilo s drugim vjeroispovijestima u Hrvatskoj – sažeo je papinski izaslanik petogodišnju misiju.

Iako je bilo i nerazumijevanja pa i zatezanja odnosa sa Svetom Stolicom, nakon eskalacije slučaja Dajla, papin glasnogovornik, jer to doslovno u prijevodu s talijanskog znači “nunzio”, odlazi nakon što je imao bitnu ulogu u evanđeoskoj obnovi u imenovanju šest novih biskupa u Hrvatskoj te dvojice u BiH, potpisivanju temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH, te Crne Gore, kao i osnivanju katoličke televizije Laudato.

Zbor biskupa pomlađen je u Đakovu, Krku, Vojnom ordinarijatu, Gospiću, Šibeniku te Hvaru, a u BiH imenovan je prvi vojni biskup te je za pomoćnog biskupa banjalučkog prvi put nakon 64 godine imenovan franjevac. Misija tog pastira uvijek je bila prožeta bliskošću s ljudima, dijalogom koji je promovirao kao ključnu vrijednost važnu za budućnost.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ističe kako je Hrvatska u njemu imala prijatelja, te da je njegova uloga bila važna u BiH. – S nuncijem D’Erricom smo jako dobro surađivali, poglavito zbog toga što se osobno angažirao da Sveta Stolica dade potporu politici koja će ohrabriti sve reforme u BiH koje vode k tome da ona ide europskim putem i da bude država u kojoj će sva tri konstitutivna naroda, pa tako i hrvatski, biti doista ravnopravna – rekao je Stier. Pronicavog i upornog vatikanskog diplomata mnogi su poslušali, iako se s njim nisu slagali na početku razgovora. I nije imao problema u komunikaciji sa sugovornicima, bilo da oni predstavljaju države, narode, druge religije, političke stranke. Dobio je i posebna priznanja upravo za promoviranje međureligijskog dijaloga. Posebno se to očitovalo u BiH u povezivanju predstavnika Katoličke i Pravoslavne crkve te Islamske zajednice.

Jedno oko u BiH

U BiH je kruna njegova rada stigla već na samom početku misije kada je uspio osigurati potpisivanje Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH te u uspostavi Vojnog ordinarijata. U ovoj zemlji vrlo važnu ulogu odigrao je u zacjeljivanju rana u tzv. hercegovačkom slučaju i problema nastalih nakon podjela župa između svjetovnih svećenika i redovnika, a njegov rukopis prepoznat je i u odlukama vezanim uz Međugorje. 
Uz duhovnu i crkvenu, u BiH je imao i značajnu ulogu posredovanja između još više podijeljenih i zavađenih naroda i političara.

O toj dimenziji progovorio je i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji mu je bio jako blizak. 
– Uistinu je veliko što je, ne samo razumio problematiku uspostave pravednog mira, nego i što nikada nije propustio priliku upozoriti na probleme u ovoj zemlji zauzimajući se za jednaka prava katolika na ovim prostorima. Otvoreno je isticao da ‘bez opstanka i jednakih Hrvata nema opstanka ni jednakih prava katolicima’ – rekao je kardinal Puljić. Iako u Zagrebu, jednim okom stalno je motrio na BiH pozivajući biskupe na snaženje zajedništva. 
Nakon ‘problematične’ BiH i politički turbulentne RH, nuncij D’Errico nastavlja misiju na Malti i u Libiji iz koje se prema Europi otiskuje tisuće migranata. Nastavak je to ‘specijalnih’ operacija, o kojima će mu i osobno na prijamu tijekom svibnja govoriti papa Franjo, a na koje je već navikao taj karizmatični i srdačni svećenik iz Frattamaggiorea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije