Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mons. Giuseppe Pinto

Nuncij napušta Zagreb zbog zdravstvenih razloga?

Giuseppe Pinto
Foto: Robert Anić/PIXSELL
17.04.2019.
u 10:14

Odlazi iz Hrvatske prije isteka mandata, tj. niti nepunu godinu i pol otkako je došao u Hrvatsku.

Apostolski nuncij mons. Giuseppe Pinto odlazi iz Hrvatske prije isteka mandata, tj. niti nepunu godinu i pol otkako je došao u Hrvatsku.

Izvještajna katolička agencija IKA javlja da je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila utorak, 16. travnja u oproštajni posjet apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, mons. Giuseppea Pinta te mu zahvalila na uspješnoj suradnji i osobnom angažmanu za vrijeme mandata. Izrazila je zahvalnost Svetoj Stolici na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj, posebno istaknuvši intenzivnu razmjenu susreta na visokim razinama te njezin službeni posjet Svetoj Stolici u ožujku 2019. i audijenciju sa Svetim Ocem, susret s Državnim tajnikom Njegove Svetosti kardinalom Pietrom Parolinom te tajnikom Paulom Richardom Gallagherom.

Video - Poznati Hrvati koji javno svjedoče vjeru

Mons. Pinto rođen je 26. svibnja 1952. u Noci (Bari). Za svećenika je zaređen 1. travnja 1978. i inkardiniran je u biskupiju Conversano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. svibnja 1984., a diplomatsku službu obavljao je u Apostolskim nuncijaturama: Papua Nova Gvineja, Argentina i u Državnom tajništvu Svete Stolice – u Odjelu za odnose s državama.

Apostolskim nuncijem u Senegalu i apostolskim delegatom u Mauritaniji imenovan je 4. prosinca 2001. Istovremeno je imenovan naslovnim nadbiskupom Anglone. 5. veljače 2002. imenovan je također apostolskim nuncijem za Mali, Zelenortsku Republiku i Gvineju Bisao.

Papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa u bazilici sv. Petra u Vatikanu 6. siječnja 2002. Suposvetitelji na biskupskome ređenju bili su nadbiskupi Leonardo Sandri i Robert Sarah tada tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Čileu 6. prosinca 2007. godine. Isti papa imenovao ga je za apostolskog nuncija na Filipinima 10. svibnja 2011. godine.

Papa Franjo imenovao ga je apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 1. srpnja 2017. Mons. Pinto stigao je u Hrvatsku, u Zagreb, 9. rujna 2017., a 11. rujna 2017. predao je vjerodajnice predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. Prema neslužbenim informacijama, nuncij Pinto Zagreb prije isteka mandata napušta zbog zdravstvenih razloga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije