Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUNCIJ D’ERRICO:

Ne bojte se, papa ne želi ponovno suđenje Stepincu

allesandro d'errico
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
04.10.2015.
u 19:45

– Vjerujem da papu dobro poznajem. On ima vrlo veliko poštovanje prema hrvatskom narodu, Hrvatskoj i prema svetosti kardinala Stepinca. Kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila kod pape, rekao joj je upravo to. Rekao je, a ona je to ponovila novinarima – da za njega nema rasprave o tome je li Stepinac svet jer je rad Kongregacije za kauze svetih o tome završen

Papa ne želi ponovno suđenje kardinalu Stepincu, rekao je za Hrvatski katolički radio jučer apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, objasnivši iz vatikanske perspektive zašto je papa Franjo osnovao mješovitu katoličko-pravoslavnu komisiju koja bi trebala ponovno proučiti dokumente o Stepinčevu djelovanju u NDH.

– Vjerujem da papu dobro poznajem. On ima vrlo veliko poštovanje prema hrvatskom narodu, Hrvatskoj i prema svetosti kardinala Stepinca. Kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila kod pape, rekao joj je upravo to. Rekao je, a ona je to ponovila novinarima – da za njega nema rasprave o tome je li Stepinac svet jer je rad Kongregacije za kauze svetih o tome završen. Tu nema sumnje. Nedoumica je samo oko toga želimo li odmah nastaviti dalje svojim putem ne slušajući ono što dolazi od Srpske pravoslavne crkve ili želimo time učiniti jednu ekumensku gestu? Papa je izabrao gestu ekumenske ljubavi koja ne znači raspravu o Stepinčevoj svetosti. To je završeno i nema rasprave. Radi se samo o ponovnom čitanju onoga što je Kongregacija za kauze svetih učinila s povijesnim dokumentima te u smirenom prezentiranju svega. Dakle, nije na ispitu Stepinčeva svetost – rekao je nuncij D'Errico i odbacio glasine da komisija nikad neće završiti s radom.

Komisija, doduše, još nije formirana, ali se predviđa da će imati šest članova, tj. tri s katoličke i tri s pravoslavne strane, s time da pravoslavna strana predlaže dodavanje još dva neovisna člana. Radit će pod pokroviteljstvom Svete Stolice, točnije dikasterija Rimske kurije, a prvo zasjedanje trebalo bi biti u Rimu, gdje će se i definirati dnevni red, ciljevi rada Komisije i vrijeme do kada se planira završiti s radom.

Naime, Stepinčeva kanonizacija je dovršena i ona se uopće ne dovodi u pitanje, ali je ipak potrebno čekati na završetak rada katoličko-pravoslavne komisije. Nuncij D'Errico kaže kako osnivanje komisije treba gledati u kontekstu papine pobudnice "Radost evanđelja".

– Ako se papin prijedlog uokviri zajedno s pobudnicom "Radost evanđelja", zajedno sa zahtjevom za promjenu mentaliteta – u pastoralnom smislu, u službama, u dijaloškom smislu, u susretima – ako se u tom smislu gleda i mješovita komisija pravoslavnih i katoličkih stručnjaka o kardinalu Stepincu, onda će ona biti logična i naravna posljedica. Čini mi se, tko dobro čita "Radost evanđelja", ili tko ispravno čita ono što papa govori svakoga dana, vjerujem da mu neće biti apsolutno ništa čudno u tom prijedlogu. On ne čini ništa protiv Hrvata, već je jednostavno vođen ekleziološkom vizijom koju predlaže od prvoga dana svoga pontifikata – rekao je nuncij u HKR-ovoj emisiji "Vijesti iz života Crkve" dodajući kako će ovaj papin pothvat "još više pomoći cijeniti lik i svetost kardinala Stepinca, a također može poslužiti i poboljšanju odnosa dviju crkava i konačno može poslužiti kao proces potpunog pomirenja između dva naroda".

>>Kanonizacija Stepinca neće se nastaviti bez pristanka Srbije

>>'Val imigranata nije iz ugroženih područja, već iz logora. Treba nam politika poput mađarske'

Komentara 28

MS
mare_split
20:17 04.10.2015.

Alessandro D'Errico, jeste li i vi završili YU-politologiju? Čini se, jer stil vašeg kazivanja ukazuje na 'politikantski' riječnik! To nema veze s crkvom i SAMOSTALNOŠĆU katolika, a vrijeđa i Hrvate! Griješim? Nimalo!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
20:07 04.10.2015.

nevidim ja tu nikako pomirenje.dok nas provociraju i uplicu se u nasu drzavu i rade nam spletke

NE
Nepokolebljiv
20:02 04.10.2015.

Zasto onda, u duhu "Radosti Evandelja" ne osnuje komisiju koja ce ispitati svetost "Svetog" Save? Ako cemo "njima" dati petljanje u nasu religiju pa da onda malo promjesamo i u "njihovu" kazanu! Neka bude reciprocno a ne uvijek "jednako" s srbadijom koji su uvijek malo vise jednakima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije