Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sad

Nuklearni sporazum između Amerike i Rusije: 'Obavit ćemo privremeni prekid'

ruske rakete
Foto: REUTERS
1/3
31.01.2019.
u 22:38

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštivanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovu povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštivanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovu povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja, rekli su američki dužnosnici. Moguće je, međutim, da Washington izabere da se ne povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa, ako Rusija u tom razdoblju počne poštivati taj ugovor o kontroli naoružanja iz 1987.

Sjedinjene Države tvrde da novi ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum koji zabranjuje objema stranama raspoređivanje na tlu projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi. Rusija to niječe govoreći kako njegov domet stavlja projektil izvan sporazuma i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju lažni izgovor da napuste sporazum iz kojega Washington ionako želi izaći kako bi razvio nove projektile. Rusija je isto tako odbacila zahtjet SAD-a da uništi novi projektil.

"Objavit ćemo privremeni prekid", rekao je američki dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman. Drugi je američki dužnosnik rekao kako se američki postupak može "opozvati" ukoliko se Rusija vrati poštivanju ugovora tijekom šestomjesečne američke suspenzije. "Tada će SAD prekinuti suspenziju", rekao je dužnosnik.

Spor oko ugovora pogoršava najgore američko-rusko trvenje od prestanka Hladnoga rata 1991. Neki stručnjaci drže kako bi propast ugovora mogao ugroziti druge sporazume o kontroli naoružanja i ubrzati raspad globalnog sustava projektiranog da spriječi širenje nuklearnog oružja.

>>Pogledajte galeriju: Ruska svemirska raketa

ruske rakete
1/4
Ključne riječi

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
07:47 01.02.2019.

A dije problem izlaze Ameri izlaze Rusi iz programa.

Avatar nekakav
nekakav
07:06 01.02.2019.

taj sporazum je ionak zastarjeli i ograničavajući kako za ruse tako i za amerikance, i obje strane žele izaći iz njega. rus je u biti prevaren tim sporazumom, jer su time odustali od jedine rakete od koje su ameri strepili, a zauzvrat ameri nisu odustali od ni jedne rakete koja im je bila i ostala važna. tim sporazumom nisu definirane dronovi ni nove rakete i tehnologije. rusi od 2000-e žele da se sporazum izmijeni i ubace dronovi u njega, al amer nije htio, sve dok je imao prednost tu. tom sporazumu ne žele pristupiti ni kina, indija, pakistan, izrael... sve redom nuklearne sile. a velka fora taj famozni sporazum, jednu raketu imaš sa broda preseliš na rampu na zemlji, i kršiš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije