Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putinove prijetnje

Nuklearni fizičar: Ako bi pala nuklearna bomba na Ukrajinu, Hrvatskoj ne bi bilo ništa

Sergej Šojgu i Vladimir Putin
Foto: REUTERS
1/4
22.09.2022.
u 20:49

Nuklearni rat nije samo bacanje bombi, već čitav niz drugog oružja koje je u arsenalu. Otvara se strašna Pandorina kutija, užasa za obje strane, i Putin može mirno računati s nekih 50 tisuća ozračenih ruskih vojnika koji će umrijeti unutar par tjedana - kaže nuklearni fizičar Tonči Tadić

Nuklearni fizičar Tonči Tadić komentirao je odluku Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji, ali i o prijetnjama nuklearnim oružjem.

- Prema mojoj evidenciji, ovo je jedanaesti puta da Putin ili netko oko njega najavljuje nuklearni rat. Svaki put je to bio blef, tako je i sada. Samo vođenje ovakve rasprave je upadanje u klopku Putinove propagande, radi straha od nuklearne bombe, straha od nestanka plina, trebali bismo kao prestati pomagati Ukrajini i prestati misliti o ruskim ratnim zločinima - istaknuo je za HRT nuklearni fizičar Tonči Tadić.

Nuklearni rat protiv NATO-a, naravno, uvod je u katastrofu svjetskih razmjera. No može li Putin upotrijebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine? Koje su, u tom slučaju, posljedice za Hrvatsku?

- Da raščistimo. Hrvatska ne bi imala nikakvih posljedica ako bi nuklearna bomba bila bačena na Ukrajinu. Tu se ničega ne moramo bojati, a to se također neće niti dogoditi - dodaje, ističući da se sve temelji na dvije pretpostavke.

- Prvo, da će ta bomba okončati rat. I drugo da druga strana, bilo Ukrajina, bilo NATO, neće reagirati. Ako ta jedna nuklearna bomba može dovesti do kapitulacije Ukrajine, zašto je nije upotrijebio prije četiri ili pet mjeseci? - pita se Tonči Tadić.

- Ukrajina bi se i nakon što bi eventualno bila bačena bomba, nastavila boriti, no onda bi Rusija postala potpun izolirana, a Ukrajina bi dobila svu međunarodnu pomoć - smatra Tadić, ističući da upravo zbog tih razloga SAD nije upotrijebio bombu u Koreji i Vijetnamu.

- Moguć je svakakav odgovor NATO-a, ali i same Ukrajine. Nuklearni rat nije samo bacanje bombi, već čitav niz drugog oružja koje je u arsenalu. Otvara se strašna Pandorina kutija, užasa za obje strane, i Putin može mirno računati s nekih 50 tisuća ozračenih ruskih vojnika koji će umrijeti unutar par tjedana - dodaje. 

Prema ruskoj nuklearnoj strategiji i prema zakonu, Putin može baciti bombu samo ako je ugrožen opstanak Ruske Federacije, a ne ako mu ide loše u Ukrajini, ističe Tadić, dodajući da nema zakonskih ni ustavnih ovlasti za korištenje nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.  - Međutim on čini sve da okupirane dijelove Ukrajine pripoji Rusiji, tako da bi time opravdao korištenje nuklearnog oružja i opću mobilizaciju. To je onda obrana Ruske Federacije - dodaje.

Zaključuje da kada god neka nuklearna sila prijeti manjoj zemlji koja nema nuklearno naoružanje, da to zapravo znači da njihova vojska ne vrijedi ništa. 

> VIDEO 'Srbi i Rusi spremaju rat na Kosovu' Pogledajte ekskluzivni intervju s premijerom Kosova 

 

Komentara 30

PR
prajdali100
21:09 22.09.2022.

Tadić je genijalac ! Slušao bih ga do jutra.

SR
sršen
21:47 22.09.2022.

- Prema mojoj evidenciji, ovo je jedanaesti puta da Putin ili netko oko njega najavljuje nuklearni rat. Svaki put je to bio blef, tako je i sada. Samo vođenje ovakve rasprave je upadanje u klopku Putinove propagande, radi straha od nuklearne bombe, straha od nestanka plina, trebali bismo kao prestati pomagati Ukrajini i prestati misliti o ruskim ratnim zločinima - istaknuo je za HRT nuklearni fizičar Tonči Tadić. Tadić u sridu!!

DU
Deleted user
21:49 22.09.2022.

Nuklearna prijetnja sluzi prije svrega odrzavanju visokih cijena energenata.I nasi kriminalci koji podizu cijene ovo pozdravljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije